Франция си спомня днес за жертвите на терористичната атака срещу редакцията на френското сатирично издание "Шарли ебдо", извършена точно на тази дата преди осем години в Париж, предаде БТА.

Преди обед местно време терористите братя Куаши нахлуват въоръжени в редакцията на изданието и откриват огън срещу събралите се на редколегия журналисти и карикатуристи. Жертвите са 12, сред които водещите карикатуристи на изданието - Кабю, Шарб, Оноре, Тинюс и Волински, психоаналитичката Елза Кая, икономистът Бернар Марис, коректорът Мустафа Урад, полицаят Франк Бренсоларо, който се е грижил да охраната на Шарб и Мишел Рено, съосновател на фестивал, поканен да присъства на редколегията във фаталния ден. Сред жертвите са и полицай, застрелян пред сградата на редакцията и служител по поддръжката на редакцията. Единадесет души са ранени. Братя Кушаи изчезват от местопрестъплението и са ликвидирани два дни по-късно в печатница в близък град, където са се барикадирали и са взели един човек за заложник.

Паралелно с тази атака съратникът на Куаши - Амеди Кулибали, уби общинска полицайка в парижко предградие на 8 януари, а на 9 януари взе за заложници клиенти на еврейски супермаркет в Париж. Той уби четирима души, преди да бъде ликвидиран също при полицейска операция, протекла паралелно с операцията по ликвидиране на братята Куаши. Терористите, отнели общо живота на 17 души, се представяха за привърженици на Ал Каида на арабския полуостров.

Трите терористични акта породиха вълна от възмущение и бяха наречени "френския 11 септември". Малко след тях европейски лидери дойдоха в Париж за голямо шествие срещу тероризма и в подкрепа на демокрацията и свободата на словото.

Четиринадесет души, заподозрени, че са оказали логистична подкрепа на извършителите на трите терористични атаки, бяха съдени в Париж. Трима най-известни от тях - Хаят Бумедиен, партньорката на Амеди Кулибали, както и Мохамед Белхусин и Мехди Белхусин бяха съдени задочно. Те заминаха за иракско-сирийската зона на конфликт няколко дни преди атентатите и от септември 2018 г. за тях има издадена заповед за арест. Присъдите, произнесени още в края на 2020 г. срещу подсъдимите, варираха от доживотен затвор до 4 години.

Единадесет месеца след трите атаки, на 13 ноември 2015 г. във френската столица терористи атакуваха стадион, концертна зала и няколко заведения и убиха 130 души, а раниха стотици. Така 2015 г. се превърна в най-кървавата година в съвременната история на Франция.

Сега годишнината от нападението срещу "Шарли ебдо" идва в момент, в който изданието си навлече гнева на Иран. Преди броени дни бе публикувано специално издание на "Шарли ебдо", съдържащо 35 рисунки, окарикатуряващи иранския върховен лидер, аятолах Али Хаменей. Рисунките бяха подбрани чрез конкурс, обявен в края на миналата година от френското издание. По този начин то искаше да изрази подкрепа за протестите, разтърсващи Иран след смъртта на иранката от кюрдски произход Махса Амини, арестувана от нравствената полиция заради неспазване на правилата за облеклото.

След публикуването на карикатурите Иран предупреди Франция, че ще предприеме съответните действия. "Обидните и неприлични действия на френското издание, което публикува карикатури срещу религиозни и политически власти, няма да останат без ефикасен и твърд отговор", написа иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан в Tуитър. "Няма да позволим на френското правителство да прекрачи границата. То определено е поело по грешен път", добави министърът.

Предупреждението бе последвано и от действия. Френският посланик в Техеран бе привикан в иранското външно министерство. После властите обявиха, че затварят Френския изследователски институт в Иран, притежаващ богата библиотека, използвана от иранските студенти по френска филология и университетските преподаватели. Действията на Техеран бяха остро разкритикувани от Париж.

В конкурса за карикатури, разгневили Техеран, участва и италианският карикатурист Паоло Ломбарди. Творбата на 58-годишния художник от италианската провинция Арецо, представя уринираща над аятолаха жена. Ломбарди казва, че чрез тази рисунка е искал да изрази възмущението си на случващото се в Иран, където протестите са потушавани със сила, а много жени, дръзнали да се появят на демонстрациите без хиджаб, бяха задържани. За някои от тях, включително за 14-годишно задържано момиче, бе съобщено, че са умрели при неизяснени обстоятелства.

Италиански медии съобщиха, че срещу Ломбарди са били отправени заплахи заради карикатурата на аятолаха. Те се позоваха на информация, публикувана от италианската новинарска агенция АНСА. Но самият Ломбарди, работил и изданията "Монд" и "Фигаро", опроверга тази новина и я нарече фалшива, пише италианското издание "Оупън".

Карикатурата на италианеца далеч не е най-скандалната между впрочем. Сред останалите участници в конкурса, провел се под наслова "Молла, разкарай се", има и карикатура на низ от аятоласи, влизащи в гигантската вагина на гола жена, рисунка на огромно женско токче, смазващо аятолаха, карикатура на на Махда Амини, чиято плитка е и въжето на бесилката за аятолаха, рисунка на ирански спортистки без хиджаби, с медали, вдигнали високо над главите си вместо трофей отрязаната глава на аятолаха. Пълната палитра от карикатурите в конкурса може да бъде открита на сайта на сатиричното издание.