В Европа нараства подкрепата за равноправието на хомосексуалните хора и за еднополовите бракове. Вчера Еврокомисията публикува допитване, в което 76 процента от анкетираните заявяват, че гейовете, лесбийките и бисексуалните хора трябва да имат същите права, като хетеросексуалните. Така подкрепата за равноправието на тези хора е нараснала с пет пункта спрямо 2015 година.

Пропаст между Запада и Изтока

69% от анкетираните граждани на ЕС одобряват еднополовите бракове - ръст с цели осем пункта в сравнение с предишното допитване. Забелязва се обаче ярка поляризация по оста Запад-Изток. В Швеция 98 на сто от анкетираните казват, че гейовете, лесбийките и транссексуалните трябва да имат същите права като останалите хора, в Германия подкрепата за тях се равнява на 89%. В същото време едва 39% от българите, 38% от румънците и 31% словаците са на това мнение. В рамките на ЕС подкрепата за равноправието на хомосексуалните хора расте, но в новоприетите държави се случва тъкмо обратното. В България, например, тази подкрепа е спаднала с цели 12 пункта, съобщава агенция ДПА.

Все по-толерантни, но само на Запад

А вестник "Бадише Цайтунг" коментира:

"Една добра и една лоша новина от последния Евробарометър на тема "дискриминация". (...) Добрата новина: Европа става по-толерантна. (...) Не толкова добрата е свързана с културната пропаст, която зейва, ако разгледаме отговорите по отделни страни. В България, например, 93 процента от родителите ще вдигнат кръвно, ако синът или дъщеря им цъфнат вкъщи с партньор от същия пол. В Нидерландия на 86% от родителите това им е безразлично. Две трети от нидерландците не биха се смутили, ако се окаже, че избраният партньор е от ромската общност, със сменен пол или интерсексуален. В България обаче едва 14% биха приели зет от ромски произход, а само 7 на сто - транс- или интерсексуален.

Разбира се, не се знае дали либералните възгледи, оповестени в едно допитване, наистина се практикуват и в живота. И все пак отговорите в този Евробарометър ясно показват кои нагласи са обществено приемливи и се подкрепят от мнозинството в отделните държави. Дългогодишната пропаст между Севера и Юга още не се е затворила изцяло. По отношение на обществено-политическите и религиозните въпроси днес тя все пак е много по-малка от разлома между Изтока и Запада."

Текстът с видео е публикуван ТУК