Нанси Пелоси е категорична - повече от всякога: тя заяви ясно, че президентът Тръмп е нарушил конституцията на САЩ. А самата Пелоси в продължение на месеци предупреждаваше, че за процедура по импийчмънт са нужни неоспорими доказателства.

А сега явно ни очаква нещо като Мълър 2.0: нова изнурителна битка за това как да се тълкува един телефонен разговор, който крие взривоопасна политическа сила.

Рискът за Демократите е голям

Мълър 2.0 може обаче да се окаже втори шанс за демократите. Обвинението, че президентът Тръмп е злоупотребил със служебното си положение, този път не може с лека ръка да се отхвърли като "лов на вещици". Тръмп и сам призна пред медиите, че е търсил сведения, които да компрометират сина на неговия конкурент Джо Байдън. А текстът на прословутия телефонен разговор е съвсем еднозначен: Тръмп моли лидер на чужда държава да започне разследвания срещу неговия политически противник - а това е злоупотреба със служебното положение.

Тръмп упорито държи на собствената си версия за случилото се. В телефонния му разговор с украинския президент Володимир Зеленски нямало абсолютно нищо съмнително. Той се чувства сигурен, защото досега е успявал да отбие всички обвинения на демократите и на специалния прокурор Робърт Мълър. Демократите обаче са убедени, че сегашният случай е по-различен. Ясно е, че те поемат голям риск. Както след разследванията на специалния прокурор Мълър, така и сега президентът Тръмп се опитва да изкара всичко като отчаян опит на демократите да го свалят от президентския пост. В Туитър той вече тръби, изпълнен със самочувствие, че процедурата по импийчмънт щяла да му осигури преизбирането.

В действителност обаче протоколът на телефонния разговор с украинския президент ясно показва, че този път Тръмп е отишъл твърде далеч. Разследванията ще се съсредоточат не само върху телефонния запис - те отново ще привлекат вниманието на обществеността към обвиненията в доклада на Мълър, например за възпрепятстване на правосъдието.

За момента мнозинството от американците е срещу импийчмънт. Ясно е обаче също така, че подкрепата на избирателите за Тръмп намалява - особено в сравнение с подкрепата за повечето кандидати на Демократите, и най-отчетливо - спрямо тази за Джо Байдън.

Времето работи в полза на Демократическата партия

Демократите не могат да спечелят процедурата за импийчмънт, тъй като мнозинство в Сената имат Републиканците - в крайна сметка Демократите навярно ще претърпят поражение. Но това не е и нужно - откриването на процедура по импийчмънт само по себе си няма как да предизвика прилив на симпатии към президента Тръмп.

Да, това е изнурителна битка - битка, която в дългосрочна перспектива ще донесе ползи на Демократическата партия. Защото колкото повече наближават изборите в САЩ, толкова повече ще се струпват нещата, които отслабват позициите на Тръмп - и тук не става дума само за доклада на Мълър и разговора с украинския президент. Задаващата се рецесия в САЩ ще го удари тъкмо там, където той е най-раним. И отново ще актуализира стария предизборен лозунг на Демократите: It's the economy, stupid! ("Икономиката, глупако!")

"Дойче Веле"