Депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" имат инструкция да се прибират спешно в София и задължително да са в парламента следващата седмица. Това стана ясно от пост на народния представител Манол Пейков, който беше на посещение извън страната.

"Мда-аам, и тогава настъпва моментът, е който получаваш онова заветно обаждане, ЧЕ СЛЕД 48 ЧАСА трябва да си на линия на "Дондуков" 2 в София, България, жив или мъртъв. - и ти вдигаш телефона и без да се поколебаеш дори и за миг, сменяш датите на всичките си полети за връщане, събираш си багажа", написа късно вечерта Пейков в личната си Фейсбук страница.

Малко по-късно постът беше редактиран, като от първоначалния му вид изчезна срокът от 48 часа. Подобно съобщение обаче са получили и други депутати.

В полза на спекулациите, че двете водещи политически сили може да са намерили общ тон в диалога, дойде и решението на ПП-ДБ да отмени всички медийни участия на свои представители.

Информация, че ледовете отново са започнали да се затоплят, подадоха опозиционни депутати, които свидетелстваха за лична среща в петък между Бойко Борисов и Асен Василев. Различни медийни публикации сочат, че заключителни преговори се водят дори в момента.

48-часовият срок от първоначалния пост на Манол Пейков пък съвпада с вторник - вероятният ден за извънредно заседание на Народното събрание, което да гласува ново правителство. А задължителното присъствие се свързва с важността на всеки един глас. Тя нарасна значително, след като миналата седмица коалиционните партньори на ПП-ДБ - партиите "Зелено движение" и "Средна европейска класа", обявиха, че депутатите им няма да гласуват "за" кабинет на ГЕРБ.

Вече изтече и първа версия за конкретна договорка за новото правителство. Според нея единствените представители на ГЕРБ ще бъдат Мария Габриел - премиер и външен министър, и Росен Желязков - министър на иновациите, като включването на втория е с цел да се освободи председателското място в НС за Атанас Атанасов. Вероятно е и Ивелина Василева да поеме поста на екоминистър.

Все още непотвърдената информация сочи, че Бойко Борисов се е съгласил да се подпише условие в съвместното споразумение, според което до 30 юни да бъдат сменени всички началници на службите, като се започне с председателя на ДАНС Пламен Тончев. От ГЕРБ са се съгласили да бъдат изпълнени процедурите по избора на нов ВСС, така че максимално бързо да има избор на нов главен прокурор.