В нея ще открият армейски бункери и свръхсекретен оръжеен склад от времето на Студената война.

Десетилетия наред Бърди бе полигон за артилерийски учения, а по-късно там трябваше да бъде разположен американски радар, част от системата на САЩ за противоракетна отбрана. След като през 2009 г. планът бе променен, властите се заеха да разчистват неизбухналите муниции и да прокарват туристически маршрути и велопътеки. Тази година, близо век след създаването на военната база, обектът се отваря за широката публика като природен резерват.

Резерватът Бърди

Достъпът на цивилни до Бърди бе забранен от 1926 г., когато югозападно от Прага е създадена обширната военна зона. Но площта на артилерийския полигон е била сравнително малка и днес резерватът може да предложи 345 кв. км девствена природна среда, недокосната от човешка дейност. Там могат да бъдат открити редки растителни и животински видове, сред които е и застрашеният каменен (или поточен) рак, което доказва, че водата в местните реки не е замърсена.

Районът е толкова закътан, че в някои долини не достига сигнал от мобилни оператори. А освен руините на един средновековен замък и бетонните армейски бункери там няма други постройки - никакви хотели или ресторанти, а и не се планира никакво строителство. Влизането с кола е забранено. Досега са прокарани около 80 км планинарски пътеки и трекове за велотуристи. Очаква се до 2018 г. към тях да се прибавят още 120 км.

Музей на ядреното оръжие

Дълбоко в горите на Бърди се издига бетонно съоръжение, известно с кодовото си название Явор 51, един от най-секретните обекти, използвани от Съветската армия за складиране на ядрени заряди по времето на Студената война. Той е напълно оборудван да съхранява до 60 ядрени бойни глави за ракети с близък обсег, които да се използват в случай на нападение срещу Западна Германия. Обектът е бил толкова секретен, че не е бил посещаван от чешки длъжностни лица до изтеглянето в началото на 1990-те години на съветските войски, окупирали страната през 1968 г. Сградата сега е отворена за посетители като музей на ядрената надпревара от времето на Студената война. Недалеч има бункер близнак, смятан за единственото съоръжение от този тип, запазено извън пределите на бившия Съветски съюз.

Гледайте си в краката!

В Бърди може вече и да няма никакви секретни военни дейности, но десетилетията на военни учения - на чехословашката армия, на нацистка Германия и натовските съюзници - са оставили опасно наследство. След 2012 г. войниците са открили там над 7000 единици боеприпаси от различни периоди и армии - артилерийски, ракетни, самолетни или танкови.

"От опита ни става ясно, че може да се натъкнете на муниции навсякъде, дори там, където не очаквате", казва старши сержант Властимил Каливода. Предупредителни табели (засега само на чешки) предупреждават туристите да не навлизат в райони, които още не са докрай прочистени от боеприпаси. Една централна част от зоната ще остане затворена до края на следващата година.

Историята с противоракетната отбрана

Прага бе сключила споразумение със САЩ в Бърди да бъде разположена американска радарна база за противоракетна отбрана. Тези планове обаче се оказаха непопулярни сред много чехи, а срещу тях категорично възрази и Русия, която предупреди, че ще отвърне с разполагане на свои ракети близо до Полша, ако тези намерения бъдат осъществени. Администрацията на Обама се отказа от плана през 2009 г. Именно това решение направи сегашните промени възможни. Днес посетителите могат свободно да посетят зоната, предложена за радарната база - разчистен от дървета връх на хълм.

Предупреждение за посетителите: За да се пази природата, строго е забранено паленето на лагерни огньове, както и къмпингуването в палатки, макар че туристите могат да нощуват в спални чували. Скоро уебсайтът на резервата Бърди ще бъде достъпен и на английски. Музеят организира организира обиколки с екскурзовод на английски, ако това бъде уговорено предварително чрез имейл.

ВИЖТЕ СНИМКИ>>

*Заглавието е на Дир.бг. Оригиналното заглавие на текста е "Бивша строго секретна военна зона недалеч от Прага отваря врати за туристи като природен резерват и ядрен музей". Превод: БТА