Първите ваксинации в България могат да започнат още на 27 декември, когато се очаква да бъде получено одобрение от европейските здравни власти. Това съобщи пред Нова тв главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Началото ще бъде поставено в 6 болници. Списъците с изразилите готовност да се ваксинират вече са готови, а началото ще бъде поставено с 5000 имунизации.

"Предстои заседание на Националния ваксинационен щаб, който да определи конкретната дата. Тя е от 27 до 29 декември. На 24 декември от Брюксел тръгват всички UPS камиони, които разнасят ваксината едновременно към всички страни. Заради разстоянията в Холандия ще стигне за 2-3 часа, а при нас - за над 24. Вероятността да пристигнат в България точно на Коледа - на 25 декември, е много голяма. Ще оставим дежурни екипи, които да чакат в София. В преговори сме с фирмата. Бихме искали да има втора точка в Бургас, това ще ни улесни. Засега те казват, че ще могат да покрият само една точка във всяка страна", обясни Ангел Кунчев.

"Броят е малко символичен. С тези 5000 дози не можем да постигнем кой знае какъв ефект", призна главният здравен инспектор и уточни, че след Нова година - в първата седмица на януари, "получаваме разликата до 62 000 - квотата за месец декември, а големите количества са от февруари нататък".

Той обясни, че няма данни кой ще бъде първият ваксиниран и остави крайното решение на ръководителите на шестте болници, както и на пиар експертите им. Ангел Кунчев все пак си позволи да отправи препоръка, като добави: "Хубаво е първият ваксиниран да е знаково лице".

В края на март доц. Кунчев очаква случаите на заразени с COVID-19 да са по-малко, защото по-топлото време оказва влияние. Вече вървят и обсъждания с ЦИК и вицепремиера Томислав Дончев как ще се гласува, особено що се отнася до карантинираните.

Той коментира и мерките срещу разпространението на заразата.

"Хиляди са глобените за неносене на маска. Санкцията е до 300 лева при първо нарушение", обясни държавният здравен инспектор: "Никога не съм твърдял, че контролът е ключов. Хората трябва да знаят какво да правят и да го правят".

"Има 3 групи предприятия, които изпълниха доста точно мерките - хотели, училища, магазини. Навсякъде има контрол, дезинфектанти. Желание за съдействие от тяхна страна има", коментира още доц. Кунчев: "Имат или нямат ресурс, не ме интересува, ще организират нещата така, че и отвън да има контрол".