"Много е важно какво ще се случи с първия мандат, Борисов е в несгодна ситуация, той много иска да се направи мнозинство и правителство с "Продължаваме Промяната" и "Демократична България", но няма да му се отвори парашутът. Решението е Борисов да върне първия мандат и да заяви готовност да подкрепи правителство с втория мандат на реформаторските сили". Това заяви пред БНТ Атанас Атанасов от "Демократична България", заместник-председател на Народното събрание.

"Другият му ход е да предложи правителство на малцинството и то може да бъде избрано. С гласовете на ДПС - досегашният му скрит съюзник, може би от БСП, "Възраждане", посочи той.

По думите му, ако президентът Румен Радев спазва традицията, трябва да даде третия мандат на третата политическа сила - ДПС.

Според Атанасов Борисов търси път към реформаторските партии.

"Като искаш да причислиш ГЕРБ към реформаторските сили, трябва да се съгласиш да подкрепиш втория мандат и да си стоиш в Банкя", отбеляза заместник-председателят на НС.

Българите очакват да се формира правителство, но това не означава правителство на всяка цена, добави Атанас Атанасов.

"За евентуален съюз с Борисов бих казал - гладна кокошка просо сънува. Няма да подкрепим правителство на Бойко Борисов с първия мандат, точка", категоричен беше той и допълни:

"Победителят на изборите е в изолация.  Не изключвам да се бави топката с мандатите умишлено, за да може по-дълго да се задържи изпълнителната власт и още едно служебно правителство да бъде излъчено, което е контрапродуктивно", подчерта Атанасов.

Според него категорично трябва да бъде създадено редовно правителство, както и България да има бюджет.

Атанасов разкри, че е имало среща с посланика на Украйна в България, който знаел в подробности с какво разполага страната ни и какво е в излишък относно оръжията, които могат да бъдат изпратени на Киев.