На 13 декември, Анкара добави палестинския политик в изгнание Мохамед Дахлан в своя "червен бюлетин" за най-търсени терористи, съобщиха близкоизточни информационни източници. Турция обяви награда от 10 милиона лири /1,7 долара/ за неговото залавяне, увеличавайки я от ноември, когато сумата беше 4 милиона /700 000 долара/. Палестинецът е обвинен, че е участвал в опита за преврат срещу Ердоган през юли 2016 г. Надделява мнението сред експертите, че по този начин турският президент Реджеп Ердоган влиза в надпреварата за определянето на наследник в Рамалла на 83-годишния президент на палестинската автономия Махмуд Абас /Абу Мазен/, коментира на фейсбук страницата си арабистът Владимир Чуков.

Въпреки че палестинският президент не проявява признаци, че има намерение скоро да се раздели с властта, динамичната обстановка около него подсказва, че натискът срещу Абас се засилва. От повече от 10 години мандатът на президента и парламента на палестинската автономия е изтекъл. Принципно, по силата на конституцията, тези източници на властта в Палестина са нелегитимни, в това число и назначаваните от Абу Мазен правителства. В светлината на постоянното вече политико-военно присъствие на Турция в арабския свят - Сирия, Либия, Ирак и Катар, Ердоган не би имал нищо напротив да стъпи и на палестинския фронт. Той би бил стратегически за Анкара, не само защото палестинската кауза е стратегическа за целия арабски и ислямски свят, но и защото е в непосредствена близост до Израел.

Според израелски източници става въпрос за рецидивиращ сблъсък между Турция и Обединените арабски емирства /ОАЕ/. Последните са обвинени от Турция, че стоят зад финансирането /2 млрд. долара/ на неуспешния опит за преврат срещу Ердоган през юли 2016 г., който според Анкара е извършен от организацията на Фетула Гюлен.

Мохамед Дахлан е бивш лидер на управляващата палестинска партия Фатах в ивицата Газа. През 2003 г. той заема поста на министър на вътрешните работи на Палестина, а през 2005 г. координира палестинските институции при изтеглянето на Израел от ивицата Газа. През 2010 г. изпада в немилост пред Махмуд Абас, който го обвинява, че заговорничи срещу него. Впоследствие е прогонен в Йордания, а по-късно се установява в Абу Даби, ОАЕ. Известен е с изключително много контакти, в това число и съмнителни бизнес отношения с кръгове в Австрия, Сърбия и Черна гора. Запознати твърдят, че в момента Дахлан финансира 12 палестински бежански лагери в Западния бряг чрез негови приближени. Предполага се, че става въпрос за средства на ОАЕ, чрез които Дахлан има намерение да си осигури подкрепата на силовите институции в палестинската автономия, особено когато все по-често се заговаря за търсенето на наследник на Махмуд Абас. Въпросните средства се управляват от бивш палестински министър и активист на Фатах Кадура Фарес, председател на Клуба на палестинските затворници.

Усилията на Дахлан ще се натъкнат на силната опозиция на Турция и Катар. Последната е насочила своя поглед най-вече към Газа, но след като става въпрос за парирането на вечния съперник ОАЕ, то със сигурност Доха няма да пести усилия. Експерти от Израел са на мнение, че Катар и Турция са си разпределили ролите в двата района на Палестина. Ако първата остава фокусирана върху Газа, то втората ще активизира усилията си да осуети аспирациите на финансирания от ОАЕ Дахлан. Вероятно, в подходящ момент, ще посочи и свой фаворит за ценния пост на Абу Мазен в Рамалла.