9 септември 1944 г. е дата, която традиционно отключва крайно противоположни настроения у нас. Все още за част от обществото това е ден на победата за антифашистите и начало на свобода, мир и социализъм в България. Историците обаче свързват датата с насилствено завземане на властта с въоръжени сили на окупационната Червена армия.

Страстите през последните няколко дни у нас ескалираха до дипломатически скандал с Москва заради изложбата в Руския културно-информационен център, която представя 9 септември като ден на освобождение. Започнаха и уличните акции. В петък срещу събота Паметникът на Съветската армия в София беше надраскан със спрейове, но още на следващия ден работници се наеха да го приведат в излъскан вид.

Интензитетът на про и анти събитията се повишава рязко днес.

От 11 часа в градинката пред "Кристал" в София започва поход, свързан с комунистическото минало на България. Обиколката "Памет за утре" ще завърши около 14 ч. със заупокойна молитва и поднасяне на венец пред Мемориала на жертвите на комунизма в България пред НДК.

Идеята е историци да запознаят младежите с историята на девет сгради от времето на комунизма. Това са бившият Партиен дом, бившият Държавен съвет, бившият Отечествен фронт, бившият Комсомол, бившият мавзолей на Георги Димитров, арестантските килии на Държавна сигурност на ул. "Московска" 5, първият щаб на Народната милиция в хотел "Славянска беседа", катедралният храм "Света Неделя".

Целта е чрез "езика на сградите", съхранили паметта за обитателите си, младите хора да придобият представа за политическата структура и репресивния апарат на бившата Народна република България (1944 - 1989), разказват организаторите.

По време на похода деветте "места на паметта" ще бъдат белязани с червени пречупени звезди с диаметър 99 см, изработени от фолио. В тях ще има вграден QR код, който чрез сайта "Памет за утре" ще дава повече информация за всяка от сградите.

Кулминацията настъпва в 16 часа следобед. Тогава в Руския културно-информационен център се открива изложбата "75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма. България". През миналата седмица тя предизвика дипломатическа престрелка. МВнР заклейми твърдението за освобождение от нацизма, а Москва отвърна, че изразената позиция позиция е "абсолютно ясен индикатор, че България пренаписва историята". В интервю за държавната агенция ТАСС говорителят Мария Захарова обяви, че "Това е опасна тенденция, защото е и противозаконна".

Изложбата мобилизира протестни действия. В часа на нейното откриване пред Руския културно-информационен център се събират недоволни от тезите на Москва. Демонстрацията е организиран а във Фейсбук от БЗНС с наименование "Протест срещу опита за манипулиране на историята". Акцията е подкрепена от от Атлантическия съвет на България.

В епицентъра на събитията ще бъдат и представители на БСП. С гостуване на изложбата делегация от столичната организация на партията, начело с председателя Калоян Паргов, ще започне официалното отбелязване на 9 септември от социалистите у нас. Веднага след посещението на Руския културно-информационен център, заедно с народни представители и общински съветници, те ще поднесат цветя на паметника на Незнайния воин. В 17.00 часа ще бъдат положени венци на Паметника на Съветската армия, а от 18 часа започва тържественото честване на Братската могила.

Заради очакваното струпване на идеологически противници и инциденти от предишни годишнини се очаква засилено полицейско присъствие - както около Руския център, така и в районите на Паметника на Съветската армия и Братската могила.