Единственото, което ще се случи с най-големите кризи от последните 12 месеца, е, че те ще се изострят.

След година, която стана свидетел на две поредици от нападения в Париж, земетресението в Непал, най-голямата бежанска криза от 70 г. насам и засилващ се конфликт между Русия и Украйна – споменаваме само няколко – политическият пейзаж през 2016 г. ще се характеризира с още повече нестабилност поради липсата на глобална стратегия.

Изследователите на политическия риск Иън Бремер и неговият екип от Eurasia Group откроиха като най-голям риск за политическата стабилност през 2016 г. вакуума във властта, под формата на все по-"кухо" трансатлантическо партньорство между Европа и САЩ.

Някаква надежда идва под формата на "подвеждащи насоки", сочещи, че Доналд Тръмп няма да спечели президентския пост в САЩ, докато силни лидери в Азия правят доста по-нисък риска от конфликт в региона.

Ето и челната десетка на политическите рискове от 2016 г. и на причините за тях според Истърн Груп:

10.Турция

Президентът Ердоган оказва натиск за управлявана най-вече от него, отколкото от парламента, система – агресивна тактика, която ще навреди на бизнес инвестициите в страната. Натискът от страна на САЩ страната да се справи с Ислямска държава (ИД)на практика ще направи Турция по-уязвима от атаки на терористичната групировка, докато нейната собствена офанзива срещу ИД ще има само „скромни резултати“.

9.Недостатъчно избори

Бавен растеж и нисък жизнен стандарт ще направят хората недоволни, но пък през тази година ще има по-малко избори, за да бъдат излети чувствата към правителството. Обикновено това се прави за по-тиха години, но Бремер предупреждава, че "този път ще бъде различно". Липсата на избори може да изкара оплакванията да започнат да кипят на улицата.

8.Бразилия

Южноамериканският двигател изглежда ще изпадне в кошмарна политическа безизходица и ще се провали в опита за реагира на растящия финансов дефицит. независимо дали президентът Дилма Русеф ще запази поста си или ще бъде свалена и заместена от нейния вицепрезидент Мишел Темер, никой от тях не изглежда да е в състояние да се справи с растящите проблеми на страната.

7.Непредвидими лидери

Международната политика през тази година ще бъде още по-опасна поради "необичайно широката мрежа от лидери, известни с хаотично поведение." Начело са Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган (те вече са в конфликт), заедно с Мохамед бин Салман, вицепрестолонаследник на Саудитска Арабия и Петро Порошенко, президент на Украйна. Миналата седмица Барак Обама заяви в интервю, че много от световните лидери „са напълно без акъл“. Докладът, междувременно, предупреждава за "големи международни последици" заради тези четирима мощни и обезпокоителни държавни глави.

9.Възходът на технолозите

На шесто място сред десетте политически риска е влиянието на недържавни действащи лица – от корпорациите в Силициевата долина до хакерските групи – върху политическата сфера. Бремер предрича „отпор“ срещу такива действащи сили от страна на правителства и опасни последствия за пазара и политиката.

5.Саудитска Арабия

Доколкото кралството е все по-изолирано и членовете на кралското семейство са в сблъсък помежду си, е възможно Рияд да стане по-агресивен в региона, предрича консултантската група. Със скорошното получаване на престола от крал Салман и все по-голямото безпокойство от регионалния съперник Иран "сценарият за открит конфликт [...] се е превърнал в нещо напълно реалистично."

4.Ислямска държава и „приятели“

Отговорът към тази най-мощна терористична организация в историята бива отклоняван и то често от противници, които преследват противоречащи си една с друга цели. "За 2016 г. този проблем ще се окаже нерешим", казва екипът на Eurasia Group . Начело на списъка от мишени на ИД ще бъдат Франция, Русия, Турция, Саудитска Арабия и САЩ, докато народи с висок брой на неинтегрирани сунити, както в Близкия Изток, така и в Европа могат да очакват да изпитат тяхното недоволство.

3. Отпечатъкът на Китай

Очевидно "единствената мащабна страна с глобална икономическа стратегия днес", Китай се откроява като най-важен, но несигурен, управляващ на много глобални резултати. Въпреки това, казва Бремер, повечето международни играчи не са готови за това, или не са съгласни с китайските приоритети.

2.Затворена Европа

Тези, които искат една „отворена“ или „затворена“ Европа ще я разединят. Бремер предрича, че въпреки че икономиките на Европа ще се привличат, натискът върху принципи като отворените й граници ще означава, "че няма да се стигне до по-широк смисъл и социална структура." Той предупреждава, че излизането на Великобриятия от ЕС е по-вероятно, отколкото повечето хора осъзнават.

1.Кухият съюз

Макар и да беше някога най-важният съюз в света, трансатлантическото партньорство „сега е по-слабо и по-малко приложимо от когато и да било в течение на десетилетия. “ Със САЩ, вече ненамесващи се в интерес на Европа, и Сирия, която вероятно ще показва и по-нататък различията между тях, вече никой няма да поема отговорността за гасене на пожарите по света. „Световният пожарникар“ в по-голяма или по-малка степен вече го няма.


Превод: БГНЕС