31-годишният Серафим Райчев, който бe арестуван в Гърция по подозрение, че е убил бизнесмена с гръцко и австралийско гражданство Янис Макрис, няма как да е извършил престъплението. На записите от охранителни камери ясно се вижда, че убиецът е по-слаб и по-висок. Това заяви адвокатът на българина Апостолос Литрас, цитиран от "Дейли мейл".

46-годишният Макрис бе застрелян в колата си "Смарт" пред дома му в Атина на 31 октомври 2018 г. Кадри от охранителните камери, на които се вижда убийството, бяха разпространени в гръцките медии. На тях се вижда как мъж с бейзболна шапка стреля с пистолет през страничното стъкло на колата на бизнесмена. Вижда се и опитът на Макрис да избяга от колата, докато убиецът продължава да стреля. Накрая той умира на място.

"Полицията няма доказателства. На местопрестъплението няма ДНК, няма свидетели, нито оръжие и пръстови отпечатъци", категоричен е Литрас.

Според гръцката полиция, в покушението е участвал и 35-годишният брат на Серафим Райчев, който е обявен за издирване и по непотвърдена информация се намира в България. Разследващите смятат, че Серафим е наемен убиец, който е пристигнал в Гърция заедно с брат си около две седмици преди разстрела на Макрис.

Братята са записани от охранителни камери по време на престоя им в гръцката столица. Те са наемали различни коли, за да следят жертвата. Янис Макрис обаче вероятно е разбрал, че е бил следен. Той е споделил на близки за опасенията си и започнал да носи пистолет в себе си.

Според полицията Серафим Райчев се е върнал в Атина на 2 април т.г., тъй като вероятно е поел нова поръчка. Още същия ден обаче той е задържан от криминалистите в хотел в кв. Глифада. Българинът е направил опит да избяга от полицейския обръч, но се е ударил в полицейска кола. 31-годишният мъж е бил с фалшиви документи по време на ареста.

До момента Райчев не е казал нито дума пред разследващите, затова се е наложило да бъде идентифициран по пръстови отпечатъци, които гръцката полиция е изпратила в България. Затова и гръцките криминалистите са започнали да го наричат "Немия".