„Интересите на държавата предполагат да бъдат хванати едрите риби, които са организатори и които са ръководители на престъпната дейност". Това обяви пред журналисти в бургаското село Венец заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, който ръководи претърсванията в сградата на Винпром-Карнобат.

По думите му, Спецпрокуратурата проверява 70 обекта, свързани с Миню Стайков. Претърсвания има едновременно на територията на София, Карнобат, селата Венец и Церковски, в община Карнобат, офиси и жилища. Досъдебното производство е образувано за пране на пари, данъчни престъпления и незаконно държане на акцизни стоки без бандерол. Данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. - 2018 г., като реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри с цел избягване на плащане на ДДС. 

Тежко въоръжени полицаи блокираха входовете на винзавода, а в офисите нахлуха криминалисти, служители на прокуратура, митниците и НАП.

Проверяваме цялостната дейност на дружествата на Миню Стайков -нелегален и легален бизнес. Защото много често прането на пари от нелегалната дейност се извършва чрез легалните фирми. Един човек може да превърти едни пари от задния в предния джоб, използвайки легалната дейност за легализиране на незаконно придобитите доходи”, обобщи Борислав Сарафов.

В момента Спецпрокуратурата извършва претърсвания в 12 обекта на територията на Бургаски регион, свързани с Миню Стайков. Общият брой на офиси и помещения, които се проверяват щателно са над 70. В това число фабриката за нелегални цигари, разбита преди месец и половина в Карнобат, и свързвана отново с бизнесмена, така още няколко други предприятия и дъщерни фирми. Само фабриката на цигари е нанесла щети на бюджета за последните 2 години за 70 и повече милиона лева, подчерта Сарафов.

Досъдебното производство е образувано за пране на пари, данъчни престъпления и търговия с акцизни стоки без бандерол.

Миню Стайков и още 9 души са задържани за 24 часа. Утре ще стане ясно на кои ще бъдат повдигнати обвинения. Борислав Сарафов отказа да каже дали сред арестуваните е синът на Миню Стайков - Стайко.