Трима мъже, съпричастни към извършване на множество телефонни измами, са задържани, съобщиха от Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Шумен. Това стана ясно на брифинг с участието на директора на ОДМВР-Шумен ст. комисар Ялчън Расим и Владимир Колев, прокурор от Районна прокуратура-Шумен.

Мъжете са имали различни роли при вземането на парите от потърпевшите и пренасянето им до определени места на територията на област Русе и Република Румъния.

Работата по разкриването на извършителите е започнала след множество сигнали за опити за измами и довършени престъпления в началото на месец септември на територията на град Шумен. Криминалисти от Областната дирекция на МВР и колегите им от Районно управление на МВР-Шумен попаднали на следите на 33-годишен местен жител и други двама мъже, които взимали хвърлени пари и ценности.

Схемата била приложена и при 86-годишна жена от Шумен. Около 12.15 часа на 27 септември неизвестен мъж я въвел в заблуда след обаждане на стационарен телефон. Използвал различни методи - заплахи, че ще й се случат лоши неща, ако не предостави искана парична сума, както и инсинуация, че се провежда полицейска акция за задържане на измамници. Успели да я убедят да постави в найлонова торба всичките си пари и ценности и да ги хвърли през терасата на шести етаж на жилищен блок.

С идеята, че помага на полицията, жената сложила в торбичка сумата от 5 000 лева, три златни монети, три златни пръстена, златни обеци, портмоне с личната й карта, и ги хвърлила.

Снимка: МВР

След получения сигнал за извършената измама, полицейски служители предприели незабавни действия за задържане на извършителите. Около 18.15 часа на 27 септември на главен път Русе - Варна, в село Струйно за проверка бил спрян водач на таксиметров автомобил с шуменска регистрация. Зад волана бил 33-годишният Тихомир Й. от Шумен.

При извършения личен обиск в него са намерени и иззети над 4 000 лева и златни накити, румънски парични средства и винетни стикери за Република Румъния. В жилище, обитавано от него, са намерени още 1 000 лева и златна монета. Пред криминалисти той обяснил, че 600 лева от сумата били за възнаграждението му от последната измама в Шумен, а 200 лева той предоставил на друг участник, като "заплатата" му оставил в тайник в покрайнините на града. Тихомир Й. разказал, че е изхвърлил личната карта и портмонето на жертвата на измамата в контейнер за смет близо до жилището, което обитава. След извършено претърсване в контейнера са намерени портмонето на жената и натрошената на парчета лична карта.

Изяснено било, че Тихомир Й. е участвал в реализирането на 9 телефонни измами от началото на месец септември.

При последните пет случая в доставянето на парите, изхвърлени от жертвите, е участвал още един мъж от Шумен. Това е 30-годишният Пламен Д. За периода от 15 до 27 септември 30-годишният мъж е взел пари и ценности от 5 реализирани измами. Установено било, че предаването на парите ставало чрез различни тайници в покрайнините на Шумен. При други четири измами, реализирани през месец септември, Тихомир Й. действал с друг съучастник. Изяснена е самоличността му - Ярослав Я., на 33 г. от Шумен.

Пренасянето на парите от жертвите към измамниците извършвал Тихомир Й. Оставял ги на различни места при указателни табели, отбивки и крайпътни съоръжения на територията на област Русе и Република Румъния. Единият от ангажираните с прибирането на парите е използвал 8-годишния си син, за да взима изхвърлените с торбички суми.

"Това е ставало под формата на игра, хайде, донеси тази торбичка", заяви ст. комисар Ялчън Расим.

За срок до 24 часа са задържани Тихомир Й., на 33 г., Ярослав Я., също на 33 г., и Пламен Д. - на 30 г.