Полицията е задържала двамата мъже, които откраднаха 15 картини на Владимир Димитров - Майстора и Димитър Киров - Ди Киро от дома на техния наследник Павел Антонов в София. След като картините бяха откраднати, те бяха продадени, съобщиха от МВР.

Арестуваните са на 42 и 27 години. Те са познати на полицията с предишни кражби. Единият от мъжете е арестуван снощи, а другият се е предал днес сутринта в полицията. Мъжете са от ромски произход. На двамата е наложена 24-часова полицейска мярка за задържане, а процесуално- следствените действия продължават.

Преди дни повечето платна бяха открити в търговците на изкуство Атанас Йончев - Наско Дългия и Божидар Нейков.

Dir.bg припомня, че сигналът за кражбата на 13 картини на български художници и други старинни вещи бе подаден в полицията на 3 януари. След извършен на място оглед, стартираха и оперативно-издирвателните действия, в антикварна къща в столицата бяха открити 10 от откраднатите платна. Малко по-късно бяха намерени и други две от картините, бяха задържани и двама извършители на престъплението, които от години се занимават с търговия с културно-исторически ценности. Според експертите за картините са били платени над 10 000 лв., предстояло е доплащане. На  двама антиквари бяха повдигнати обвинения. Преди това бе задържан Атанас Йончев - Наско Дългия, който е купил картините от двамата крадци. Пред него те твърдели, че намерили ценните картини на изоставен таван и взели близо 3000 лева за цялата колекция. Той бе пуснат под гаранция от 5000 лева. Божидар Нейков купил 9 от картините. Още вчера той разказа пред bTV, че дал 8000 лева. Когато тръгнал да продава част от картините се оказало, че заради медийния шум купувачите се уплашили.

Крадците не са знаели кои са авторите на картините, твърдят разследващите. И затова вероятно са пропуснали да вземат още няколко платна на Владимир Димитров - Майстора от дома на неговия наследник.

"Доколкото ми е известно, първоначалните суми, които са искани, са били в размер на 2-3000 лева за всички произведения. Тези пари са им били дадени от антикварите", заяви пред време Ангел Папалезов - началник на сектор "Престъпления с културно-исторически ценности".

Картините били предлагани на множество търговци, но повечето отказали.