В Пернишко неутрализираха престъпна група за трафик на мигранти, съобщиха от пресцентъра на полицията в областния град.

Спецоперацията е осъществена след разследване на служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи Перник, под ръководството на Районна прокуратура.

В резултат на проведените действия във вечерните часове на вчерашния ден на територията на общината били засечени и задържани четирима български граждани на възраст между 28 и 38 години, добавя БТА.

Криминалистите установили и три моторни превозни средства, в едно от които били превозвани 31 нелегални мигранти, представили се за граждани на Афганистан.

Според първоначалните данни целта е била чужденците да бъдат прехвърлени в друг автомобил и изведени извън страната. Мигрантите ще бъдат превозени и настанени в специализиран център.

Четиримата участници в престъпната схема първоначално са задържани за срок от 24 ч. с полицейска мярка. С постановление на наблюдаващ прокурор мярката им ще бъде удължена до 72 ч. с оглед внасяне на искане в съда за налагане на мярка за неотклонение. По случая е образувано досъдебно производство, работата по което продължава.

Над 30 мигранти от афганистански произход бяха заловени в Пернишко в края на миналата година. Чуждестранните лица бяха открити при преминаване на главния път между градовете Брезник и Батановци в района на махала "Палилула" на село Велковци.