Задържаните в началото на седмицата в Белгия предполагаеми джихадисти, сред които и български гражданин, са подготвяли убийството на кмета на Антверпен и председател на една от най-големите партии в страната Нов фламандски алианс Барт де Вевер. Това съобщават местни медии, като се позовават на данни от прокуратурата, предаде БТА.

Допълва се, че сред целите на заподозрените в тероризъм са били също полицейски управления. Де Вевер е бил нарочен заради въведената забрана общинските служители в Антверпен да носят религиозни символи.

Прокуратурата е пояснила, че подготовката на атентатите не била напреднала до степен, в която да са били определени датата и часовете на ударите. Допълва се, че задържаните са били следени от известно време от службите за сигурност и е установено, че бързо са се радикализирали.

По-рано местни медии уточниха, че някои от заловените са били свързани с терористите от "Ислямска държава" - организацията, поела отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 година. Де Вевер многократно бе заплашван в последните години от различни престъпни среди и неколкократно бе поставян под засилена охрана.

В понеделник вечерта белгийската полиция извърши обиски и арести в Брюксел и Антверпен и задържа 8 души. Сред тях е 20-годишният българин Сергей Радков. Останалите арестувани са петима белгийци и един турчин. Осми заподозрян е бил освободен. Групата е обвинена в участие в дейността на терористична групировка, а петима от тях - за подготовка на терористичен удар, което предвижда 30 г . затвор

Заподозрените са били част от две радикални ислямистки клетки - в Брюксел и Антверпен, които са имали връзка по между си, сочи разследването на белгийската полиция. Властите не разкриват коя е терористичната организация. По информация на местни медии задържаните са свързани с джихадисти от групировката ИДИЛ. Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22-ри март 2016-та година.