Българинът, задържан за подготовка за атентат в Белгия, е роден в Благоевград през 2003 г. в Благоевград, но от малък живее извън страната. Последно Сергей Радков се е прибирал в България през 2016 година за малко и от тогава е последното му регистрирано излизане, съобщиха БНТ и NOVA.

"20-годишен българин е уличен в участие в терористична група. Мъжът с инициали Сергей Р. не е познат на белгийската полиция и на властите в страната", каза говорител на федералната прокуратура на Белгия пред БНТ. Той не е познат на белгийската полиция и на властите в страната, каза говорител на федералната прокуратура на Белгия.

Българинът е задържан по подозрение, че е предоставил оръжие, но не и пряко участие в терористичния акт. Към момента няма изискана информация от МВР. Няма и българска връзка, освен народността му.

В понедедилник отново ще бъде гледана мярката им за неотклонение на задържаните.

В понеделник вечерта белгийската полиция извърши обиски и арести в Брюксел и Антверпен и задържа 8 души. Сред тях е 20-годишният Сергей Радков. Останалите арестувани са петима белгийци и един турчин. Осми заподозрян е бил освободен. Групата е обвинена в участие в дейността на терористична групировка, а петима от тях - за подготовка на терористичен удар, което предвижда 30 г . затвор

Заподозрените са били част от две радикални ислямистки клетки - в Брюксел и Антверпен, които са имали връзка по между си, сочи разследването на белгийската полиция.

"И в двата случая открихме ясни доказателства за подготовка и действия за извършване на атака. Не искахме да чакаме, докато си намерят конкретна цел, за да извършат нападението. Разследването обаче показва, че е имало силна готовност за извършване на нападения в Белгия", каза федералният прокурор на Белгия Ерик Ван дер Сипт.

Белгия няма да повиши тревогата за опасност от терористични нападения.

"Със сигурност няма и причина да се предизвиква паника сред хората. Но разбира се, ние наблюдаваме отблизо ситуацията и ще коригираме заповедта, когато е необходимо", каза министърът на вътрешните работи Анелис Верлинден.

Властите не разкриват коя е терористичната организация. По информация на местни медии задържаните са свързани с джихадисти от групировката ИДИЛ. Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22-ри март 2016-та година.