Заловеното количество хероин на "Капитан Андреево" е рекордно за последните пет години, каза на брифинг на граничния пункт служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Той съобщи, че по случая не е имало информация от партньорски служби, работено е основно на принципа анализ на риска. Разследването е в начален етап, тепърва предстоят много действия изцяло по линия на международното сътрудничество.

Активирани са всички канали за получаване на информация от страните, през които е минал камионът, каза Калин Стоянов.

Всички снимки на заловения хероин ВИЖТЕ ТУК >>

Общото тегло на хероина е 402,720 кг, който е на стойност над 16,7 млн. лева, уточниха от митница Свиленград по-рано днес. Дрогата е била разпределена в 156 спални матраци, които камионът с водач турски гражданин е превозвал. За разкриването на случая е спомогнало проучването на товарния автомобил с рентген.

От митницата в Свиленград отбелязаха, че от 2019 г. това е най-голямото количество хероин, задържано на граничния пункт.

Снимка: Окръжна прокуратура - Хасково

Пресичането на трафика на наркотика е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП, в която участват структури на Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи

Снимка: Окръжна прокуратура - Хасково

От Окръжна прокуратура-Хасково съобщиха, че са привлекли като 63-годишния шофьор на камиона, който е турски гражданин. Той е обвинен, че без надлежно разрешително е пренесъл през границата от Турция в България хероин с общо тегло 402,72 килограма на стойност 16 727 377,92 лв., като предметът на престъплението е в особено големи размери и случаят е особено тежък.

Снимка: Окръжна прокуратура - Хасково

Ето какво още казват от Окръжната прокуратура:

"На 17.04.2024 г. на ГКПП "Капитан Андреево", в посока от Република Турция към Република България, на трасе "Входящи товарни автомобили и автобуси", се установил товарен автомобил с чужда регистрация. Водачът му Х.Х., турски гражданин, представил на митническите служители редовни документи за превозваната стока от Иран през Турция и България за Румъния - спални матраци. По метода "анализ на риска" превозното средство било отклонено за щателна митническа проверка. При извършената такава във всички пренасяни 156 матрака, между горния дунапрен и металните им пружини, служителите на Агенция "Митници" открили укрити общо 618 броя прозрачни полиетиленови лентовидни пакети с бежово прахообразно вещество. Тествано с полеви наркотест то реагирало на хероин. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор. С постановление на наблюдаващия прокурор при ОП-Хасково водачът на товарния автомобил Х.Х., на 63 г., е задържан за срок до 72 часа. Предстои Окръжна прокуратура-Хасково да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Х.Х."

Снимка: Окръжна прокуратура - Хасково