Задържаният по делото срещу Миню Стайков зам.-директор на Държавен фонд "Земеделие" е Калоян Костадинов. Той е син на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Заместник главният прокурор Иван Гешев не спомена името на задържания зам.-шеф, само уточни, че той е в ръководството на фонда от няколко месеца, а преди това е бил директор на дирекция. На това описание отговаря единствено Калоян Костадинов, който е заместник-директор от 3 юни т.г. Той зае мястото на заместник-изпълнителния директор Атидже Алиева-Вели след влизането й в Европарламента.

Ресорът на Костадинов е прилагане на мерките по програмата за развитие на селските райони. Според прокуратурата пък дружества, свързани с Миню Стайков, са получавали неправомерно европейски пари за развитие на селските райони и засаждане на нови лозя.

При спецоперацията на Специализираната прокуратура бяха арестувани още петима служители на фонда - по неофициална информация директори на дирекции.

"Има данни, че задържаните не са изпълнили или са нарушили служебните си задължения", допълни Гешев. 

Шестимата ще останат в ареста за 24 часа по Закона за МВР, а през това време наблюдаващият прокурор Ангел Кънев трябва да реши на кого ще повдигне обвинения.

"Корупция има навсякъде в Европа, въпросът е, че при нас има едно чувство за безнаказаност и липса на елементарно приличие, което съответно създава едно чувство за несправедливост у българските граждани", коментира още зам.-главният прокурор.