Задържани са тримата извършители на жестокия побой над възрастна жена в пловдивското село Белозем на 8 февруари. Това съобщиха на съвместен брифинг зам.-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов, директорът на МВР-Пловдив старши комисар Йордан Рогачев, кметът на Раковски Павел Гуджеров и кметът на селото Виолета Петрова.

Тримата рецидивисти са на 43, 38 и 27 години, двама са от Белозем, един е от Чирпан, но всички живеят в селото. Имат множество криминални прояви и са осъждани за редица кражби, съобщи Гавраилов. 

Те ще отговарят за грабеж, жесток побой, придружен със закани за убийство над възрастна жена и причиняване на средна телесна повреда.

На 8 февруари тримата нахлуват в дома на жертвата - 87-годишна жена, единият я събаря на земята, при което й е счупен десният крак, а друг от нападателите опира нож в гърлото й и я заплашва, че ще я заколи, за да каже къде са парите. След това те претърсват къщата и изнасят битови вещи, като бойлер, два телефона, микровълнова печка и др.

Атанас, Ангел и Тодор са задържани на 31 май в Белозем след активно разследване и добро взаимодействие на полиция и прокуратура, каза ст. комисар Йордан Рогачев. Двама от тях съдействат на разследващите, третият не. След задържането им у един от тях е открит ножът, с който е извършено престъплението, разпознат и много добре описан от жертвата, която е била много наблюдателна. Спрямо тях е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Наказанието, което предвижда законът за престъплението, в което са обвинени тримата задържани, е от 5 до 15 години "лишаване от свобода".