Трима български граждани са задържани при операция на служители от Главната дирекция "Национална полиция" и РУ - Своге, проведена вчера в района на Искърското дефиле, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Българите са били наблюдавани известно време. Вчера те направили опит незаконно да изведат от страната осем души - четирима мъже, три жени и момиче, определящи се като иракчани, всички без документи за самоличност. По предварителни данни чужденците са преминали незаконно на наша територия, като целта им е била да достигнат до Западна Европа.

Двама от задържаните са се придвижвали с лек автомобил, а след тях третият е управлявал джип с осемте мигранти. След преследване от полицейските органи двете коли са спрени на пътя Лакатник - Вършец, в района на село Миланово. Тримата българи са задържани. С постановление на прокуратурата са им наложена мерки за неотклонение до 72 часа, привлечени са и като обвиняеми.

Работата по изясняването на случая продължава под надзора на Районна прокуратура - Своге.

Центровете за бежанци в страната са почти празни, показват в същото време данните на Държавната агенция за бежанците. Сериозен спад е отчетен и при подадените молби за закрила, предаде БНТ.

Обстановката в цялата страна е изключително спокойна и е несравнима с тази през 2015-а и 2016 -а година. Тук в Овча купел прави впечатление, че дори охраната е доста по-малко. Знаете през 2016 - а имаше протести на хората от квартала заради проблеми с бежанците. Знаков обаче остана бунта в Харманли заради наложена карантина.

Властите отчитат към момента нулев миграционен натиск по границата. Най-много настанени бежанци има в София и Харманли.