Окръжният съд в Монтана потвърди постоянната мярка "задържане под стража" на 34-годишен рецидивист с 14 присъди, обвиняем за умишленото опожаряване на къща в село Крива бара, съобщиха от Съдебната палата в Монтана.

На 9 януари домът изгорял напълно. Рецидивистът бил наемател в тази къща и живеел в нея със семейството си. Съдът в Лом издал постоянна мярка за задържане на подпалвача и го изпратил в затвора във Враца, докато завърши делото срещу него. Той обаче обжалвал пред Окръжния съд като заявил, че не е подпалил къщата умишлено, а неволно по непредпазливост и желае да е на свобода, за да се грижи за трите си деца.

След като се запознали със събраните доказателства по делото и криминалното минало на обвиняемия, който има влезли в сила 14 осъдителни присъди за различни престъпления, а в момента има две неприключени наказателни производства за кражба и изнасилване, магистратите в Монтана решили, че ако бъде освободен, той може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Поради това потвърдили решението на Районния съд в Лом и оставили рецидивиста зад решетките.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, уточниха от Съдебната палата в Монтана.

От Областната дирекция на МВР в Монтана съобщиха за БТА, че през миналата година палежите в Монтанско са 27 при 13 през 2021 година. Най-често са запалвани автомобили, ниви със селскостопанска продукция и жилища. През 2022 година престъпността в Монтанско е намаляла с 15 процента спрямо 2021 година, но палежите са се удвоили. От началото на 2023 година вече има три умишлени палежа.