Полицията залови поредна група мигранти на автомагистрала "Тракия", видя репортер на Dir.bg.

Нелегалните чужденци бяха задържани около 16.15 следобед на 26 декември на 5-ия километър на аутобана, на платното, в посока София.

Мигрантите са около 10-12, а в близост до тях има спрени два леки автомобила, с които са се придвижвали.

Все още от МВР няма оповестени подробности относно задържаните.

В средата на декември отново на "Тракия" имаше гонка с мигранти в микробус, като тогава нелегалните проявиха изключителна агресия към преследващите ги служители на жандармерията.

След като бусът им катастрофира, те започнаха да хвърлят камъни по полицаите. 

Една от най-многолюдните задържани групи мигранти на магистрала "Тракия" наброяваше 70 души и беше задържана на 11 декември от сливенски полицаи, около 265-ия км.

Нелегалните бяха отново превозвани в бус, каран от румънски шофьор и още един румънец, който беше водач на групата.

Междувременно двама турски граждани бяха обвинени за трафик на нелегални мигранти, съобщиха от Районна прокуратура-Стара Загора, предава БНР. Те бяха заловени на АМ "Тракия" край село Плодовитово да превозват още по-голяма група незаконно пресекли границата ни чужденци - 90 души, в товарен автомобил.

Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа. Двамата турски граждани са професионални шофьори, извършващи международни превози.

На 23 декември влезли в страната ни през ГКПП "Дунав мост" и стигнали до село Лесово, където твърдят в обясненията си, че ще "правят бизнес". По информация на Прокуратурата в Стара Загора с тях се е свързал техен познат и им предложил да оставят камиона и да се върнат на автомагистрала "Тракия", където да осъществят превоз с празен товарен автомобил до София.

Според предварителна уговорка е трябвало да получат 200 евро, като пристигнат на посочен паркинг в столицата. Така те отпътуват от Ямбол с 90 афганистанци, всичките мъже, като 14 от тях - непълнолетни.

Органите на реда са установили, че въпросният товарен автомобил е пътувал неколкократно маршрута Елхово - София през последните два месеца. Искането за постоянна мярка за задържането им ще бъде внесено в първия работен ден от дежурен прокурор.