Криминалисти са задържали 39-годишен мъж от Тополовград за убийството на неговия 69-годишен самотно живеещ съсед инвалид, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково.

След получаването на сигнала за престъплението е било установено на място, че жертвата е била удушена с перде.

Първоначалните версии, по които започнали работа криминалистите, били за грабеж или отмъщение. Така те стигнали до 39-годишния съсед на убития.

От проведените оперативно издирвателни и процесуално следственни действия се е изяснило, че преди няколко дни извършителят на престъплението е искал заем от жертвата, който му отказал. При огледа на местопроизшествието и последващите претърсвания са били намерени категорични доказателства за съпричастността на извършителя на престъплението.

При претърсването в дома на задържания мъж са били намерени пари, за които той твърди в показанията си, че е взел от чекмеджето на нощното шкафче от дома на убития. Пердето - оръдие на престъплението, също е било намерено в къщата на заподозрения.

Отнетата сума - близо 1000 лева, е била приготвена от инвалида за рампа, която била почти готова, а майсторите трявало да си получат възнаграждението в близките дни. Именно те са намерили тялото на убития.

Престъплението е било извършено поради смесени подбуди и под вляние на алкохол, е било едно от заключенията на разследващите.

Убиецът е с повдигнато обвинение и му е била взета мярка за неотклонение "задържане" за срок от 72 часа.