Един мъж е задържан за пожара в бившето кино "Възраждане" в София. Мъжът е клошар и е установен на мястото на инцидента, предава БНР.

Към момента се установява дали става дума за инцидент предизвикан неволно или за умишлени действия. Продължават и разпитите по случая.

Ден по-рано около 7 часа сутринта беше подаден сигнал за пожара на бившето кино "Възраждане". Близо 10 пожарни автомобила гасиха пламъците и спасиха покривите и на сградите в близост. 

Въпреки че районът беше силно задимен, от общината заявиха, че няма превишаване на замърсяването на въздуха. 

На място беше и служебният министър на културата Велислав Минеков, според когото пожарът е пример за "класическа престъпна схема".

Сградата в района на площад "Възраждане" е паметник на културата и това не е първият пожар в нея.

Стогодишната архитектурна ценност на булевард "Христо Ботев" в София започва съществуването си като театър "Ренесанс", построен през 1900 година.

През 1940 г. сградата изгаря, за да бъде възстановена. През годините приютява кино "Възраждане", профсъюзен дом "Георги Димитров", а в по-нови времена е популярна като поп-фолк дискотека "Син сити".

След 1 януари 2016 година нощното заведение затваря врати и от тогава не работи, а сградата се руши.

В края на 2015 година хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев сподели намерението си на мястото на "Син сити" да построи нов петзвезден хотел.