Известният автокрадец Руснака е бил задържан от спецотряд "Кобра" при полицейска операция на СДВР, проведена тази сутрин на територията на Шесто районно управление. 46-годишният мъж е криминално проявен, известен по линия престъпления, свързани с кражби на автомобили и разпространение на наркотици. Това съобщи на брифинг главен инспектор Николай Пелтеков.

Руснака е бил арестуван за престъпление от 1 август тази година - отново свързано с моторни превозни средства.

"По време на задържането и проникването на адреса се е опитал да избяга през терасата", обясни представителят на вътрешното министерство.

По думите му има образувано досъдебно производство, но към момента действията по разследването не са стартирали и още няма информация какво е намерено на адреса.

"В рамките на 4 месеца това му е второто задържане за същото престъпление, предходното задържане е на края на месец април, съвместно с колегите от Първо районно управление в София", добави Пелтеков.

Тогава Руснака е бил задържан за срок до 72 часа, а впоследствие мярката му е била променена в парична гаранция.

"Ние го определяме като сериозен контингент, който влияе на средата за сигурност по линия престъпления с моторни превозни средства. В края на месец февруари той излезе от Централния софийски затвор след изтърпяна присъда 9 месеца лишаване от свобода. Тогава беше за наркотични вещества", коментира още главният инспектор и добави, че се полагат всякакви усилия извършителите на такива престъпления да получат заслуженото според законите на страната.

По думите на Пелтеков при други такива акции, провеждани от началото на годината, са задържани още 15 души от криминалния контингент. Част от тях също са задържани повторно за едни и същи престъпления, както и някои все още са в ареста и изтърпяват наказанията си. Останалите са с по-леки мерки - парични гаранции.

"Задържаните 15 лица са членове на 8 различни групи, работещи на територията на град София, където работят общо между 12 и 15 групи, като някои от тях са по-активни, други извършват престъпления значително по-рядко", уточни Пелтеков.

По думите му на базата на тези резултати се наблюдава и значителен спад на кражбите на автомобили в сравнение с предходната година.

"Тенденцията е, че се отнемат нови автомобили - до 5 години от дата на производство. Луксозните автомобили заемат около 4% от всички противозаконно отнети на територията на град София", коментира още представителят на МВР.

Той не обясни как се набелязват колите за кражба, но отбеляза, че някои от тях се разглобяват на части, а други се изнасят в чужбина.