Столичната полиция задържа известни крадци на автомобили. Това каза пред медиите началникът на сектор "Престъпления, свързани с МПС" главен инспектор Николай Пелтеков.

Акцията е осъществена миналата нощ. Задържаните са познати на полицията като извършители на кражби, грабежи, обири, занимавали се и с фалшиви пари.

Те са с прякори Пуйката и Войника, съответно на 46 и 44 години. Осъждани са, каза Пелтеков.

Началникът на сектор "Престъпления, свързани с МПС" главен инспектор Николай Пелтеков

Снимка: БТА

Опитали са се да откраднат лек автомобил "Ауди". Проследени са от служители на реда и са арестувани около 2:40 часа, в района на квартал "Левски". Минути преди това те направили успешен опит да избягат Установено е, че в помещение, стопанисвано от тях, има техника за кражба на автомобили. 

Пуйката и Войника са се опитали да откраднат "Ауди"

Снимка: МВР

В рамките на последвалите процесуално-следствени действия в използваните от тях автомобили са намерени и иззети технически и заглушаващи устройства, ползвани в престъпната дейност, посочват от пресцентъра на МВР.

Предстои доклад на материалите в Софийска районна прокуратура.

В помещение, стопанисвано от Пуйката, има техника за кражба на автомобили

Снимка: МВР

Перничанинът Валентин Кирилов - Пуйката е знакова фигура в подземния свят. Многократно е задържан за различни престъпления. Той е сочен за лидер на бандитите в Перник. Пуйката е под прицел на органите на реда от години, като през 2021 г беше заподозрян за кражбата на автомобила на Росен Плевнелиев. Войника е негова дясна ръка. 

В последните месеци има спад на кражбите на коли, посочи той. От началото на година в София има проведени девет акции срещу крадците на коли. Задържани са 15 души, четирима от тях по два пъти.