Издирван от 15 години българин, осъден за трафик на хора, е бил задържан от служители на сектор "Издирване" към Главна дирекция "Национална полиция" на територията на габровското село Зелено дърво, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Операцията е проведена на 11 октомври. 47-годишният мъж е бил в неизвестност от 2007 година, когато е осъден на 7 години "лишаване от свобода" за международен трафик на хора. Същата година е обявен за общодържавно издирване, а от 2013 г. - за международно от Интерпол, с "червен бюлетин".

От 2021 година е един от тримата най-издирвани българи в платформата eumostwanted.eu.

Криминалистите попаднали на следите му и след проведената специализирана полицейска операция мъжът, който се представял със самоличността на свой роднина, е установен и задържан, допълват от МВР.

При последвал обиск на адреса, който е обитавал, е намерено незаконно притежавано огнестрелно оръжие и боеприпаси за него.

Справка на Dir.bg показа, че арестуваният е 47-годишният Петър Досев Митев. Той е набирал самостоятелно и с помощта на други хора млади българки с цел сексуална експлоатация в периода от октомври 2003 г. до 2 февруари 2005 г. в българския град Димитровград и в германския Аахен. Митев ги е подлъгвал с обещания за работа, а жертвите е транспортирал през границата. 

Присъдата срещу Митев е постановена от Старозагорския окръжен съд задочно, припомня "Старозагорски новини". Той е трафикирал младите жени с помощта на своя братовчед.