Полицаи от ОДМВР-София задържаха водачи, блъснали умишлено полицейски автомобили в опит да осуетят извършването на проверка, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Около 18 часа вчера, при обход в Ботевград, автопатрул на РУ-Костенец забелязал лек автомобил "Субару", чийто водач форсирал рязко на кръстовище и застрашавал с рисковото си поведение безопасността на останалите участници в движението.

Междувременно нарушителят се оттеглил бързо от мястото и бил последван от полицейските служители. Засекли го в района на основно училище, докато се движел в насрещната лента срещу патрулния автомобил. Униформените подали звуков и светлинен сигнал за спиране, на които водачът обаче не се подчинил и в опит да избяга ударил колата им.

Когато го тествали за употреба на алкохол, дрегерът отчел промили над допустимото. Не се съобщава обаче колко промила е отчела пробата. Но 41-годишният ботеврадчанин вече има зад гърба си две присъди за управление на МПС в нетрезво състояние. Водачът на служебния автомобил също е изпробван с дрегер, отчел отрицателен резултат.

Извършителят е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа и по случая веднага е започнало разследване.

Междувременно за оказано неподчинение спрямо полицейски служители при изпълнение на професионалните им задължения в ареста е попаднал и 54-годишен самоковец. Около 19.10 часа на 2 октомври автопатрул получил сигнал от водач на лек автомобил, че в района на Продановския рид се движи микробус с крадени коне. Полицейските служители незабавно се насочили към мястото и засекли посочения автомобил. Шофьорът обаче не се подчинил на подадения звуков и светлинен сигнал и се насочил към махала в Самоков.

На разклона за местността "Червената земя" той опила да изтласка с буса си последвалата го полицейска кола, удряйки я в предната дясна врата. След това ускорил и се укрил в махалата. На служебния автомобил са причинени леки материали щети. След активни оперативно- издирвателни действия няколко часа по- късно микробусът е намерен и иззет, а водачът му задържан. От извършената справка е установено, че той той неправоспособен и шофира без да има книжка в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото нарушение. Във връзка с това срещу нарушителя е започнато отделно бързо производство, уточниха от МВР.