Окръжната прокуратура в Русе внесе днес в съда обвинителния акт за убийството на Еранухи Пехливанян, съобщи окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

 

На 11 януари тази година фармацевтката Еранухи Пехливанян бе отвлечена, домът ѝ ограбен, а в последствие самата тя убита по особено жесток начин. По време на разследването полицията арестува на 17 януари т. г. 50-годишния Гарабед Веринян и 56-годишния Михаил Михов.

На двамата са повдигнати три обвинения - за отвличане, като Михаил Михов се е представил и за служител на МВР, за грабеж на сумата от 65 000 лева, както и за умишлено убийство с цел прикриване на другите две престъпления. Ако бъдат признати за виновни, те могат да получат от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна.

Прокурор Георгиев обясни, че за грабежа е предвидено и наказание конфискация на имуществото. На двамата обвиняеми са запорирани всички банкови сметки, леки автомобили и недвижими имоти.

По данни на разследващите Гарабед Веринян и Михаил Михов са следили жертвата повече от месец. Пехливанян, която е съпруга на общински съветник от ГЕРБ в Русе, е излязла от една от аптеките си с 20 хил. лева у себе си надвечер на 11 януари. Била е сама, тръгнала към автомобила си, паркиран до сградата на НАП. Там е била пресрещната от похитителите, единият от които бил облечен с униформа, подобна на полицейска. Той поискал личната й карта, след което се качил в автомобила й, сложил й белезници и подкарал колата. Другият похитител се движил с друг автомобил след тях. По-късно жертвата била преместена от нейната в другата кола. Извършителите взели въпросните 20 000 лв., които тя носела в себе си, а след това я завели в дома й, където имало още 45 000 лв. в различни валути. Взели и тях. Отвели я в покрайнините на град Русе, където е била удушена. На следващия ден разчленили трупа и изхвърлили частите от него в река Русенски Лом, твърдят от държавното обвинение.

По делото има разпитани 10 свидетели и са назначени 25 експертизи. От двамата обвиняеми са иззети около 25 000 лева, които са част от грабежа, а също полицейската униформа, с която е бил облечен Михаил Михов, документи, лекият автомобил, с който са се придвижвали, както и инструменти.

Двамата обвиняеми са с постоянна мярка за неотклонение "Задържане под стража" от 17 януари т. г. и се намират в затвора в Белене.

От Окръжния съд в Русе информираха, че предстои насрочване на делото в разпоредително заседание.