44-годишният Лъчезар Георгиев от Шумен е бил приведен в ловешкия затвор на 12 април тази година, след като години наред се е укривал от българското правосъдие за изпълнение на влязла в сила присъда, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Той е бил предаден на съд за причинена средна телесна повреда на свой роднина. С присъдата на Шуменския районен съд е приведена и предишна условна присъда на Георгиев за изнудване, по която бил осъден на 1 година лишаване от свобода. Съдът определил той да търпи общо наказание от 3 години лишаване от свобода в затвор.

Но докато делото се разглеждало от втората съдебна инстанция - Шуменския окръжен съд, мъжът напуснал България. На 12 юли 2013 година Районната прокуратура издала европейска заповед за арест, за да бъде установено местонахождението на Лъчезар. На 16 септември 2014 година той бил установен във Великобритания. Започнало производство, което обаче продължило няколко години. Властите в Лондон поискали уверения от България за условията в местата за лишаване от свобода, като кореспонденцията между съдебните власти на двете страни стигнала до коментар на квадратните метри на затворническите килии. Делото все още не е приключило.

Междувременно Лъчезар Георгиев пътувал във Франция. Там на 21 февруари тази година е задържан от френските власти, които са го предавали на на България. Влязлата в сила присъда вече е приведена в изпълнение, уточниха от прокуратурата.