Малко след 15.00 часа на летище София, с директен полет от Дубай, кацна съдружникът на Васил Божков Георги Попов, чиято екстрадиция беше одобрена от Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Двамата са обвиняеми по досъдебното производство за организирана престъпна група, на която според прокуратурата Божков е ръководител и която се е занимавала с данъчни престъпления, избягване на плащания на задължения за организиране на хазартни игри и други такива.

Божков и Попов бяха заедно в Дубай вече почти година и половина. По време на съдебна процедура по искането за екстрадиция в България, Попов е дал съгласието си да бъде върнат, заради това още вчера хазартният бос обяви, че съдружникът му се връща доброволно.

В следствие на това на 5 май властите в ОАЕ са информирали за това българската прокуратура, съобщи БНТ.

Тази сутрин на международното летище в Дубай Попов беше предаден на командировани служители на Главна дирекция "Охрана", които го конвоираха по време на полета до София.

През консулското ни представителство му е бил издаден временен паспорт, с който да може да се прибере в България.

Снимка: Булфото

След кацането у нас Попов беше отведен под охрана в Националната следствена служба, където в присъствието на адвокат да му бъдат повдигнати обвинения. Той ще бъде задържан за 72 часа. Прокуратурата ще прецени дали да му определи по-лека мярка за неотклонение, като парична гаранция, домашен арест или подписка, или ще поиска от Специализирания наказателен съд определяне на най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Очаква се тя да поиска именно това.

Снимка: Булфото

Преди да замине с Васил Божков за Дубай Георги Попов беше собственик на голяма част от акциите на "Левски".