Полицаите от столичното Шесто РПУ Любка Гечева и Георги Марински, ескортирали дрогирания Димитър Любенов преди катастрофата на Околовръстното шосе, при която загина французин, са уволнени дисциплинарно, съобщиха от МВР.

Инцидентът стана на 25 септември около 4.30 часа. Автомобилът на 39-годишния Любенов - "Порше Панамера", се е движил със 195 км/час, когато мъжът се е опитал да се включи от локалното платно в основното. При последвалия сблъсък с форда, в който е пътувало френското семейство, по-малкият автомобил се преобръща. 64-годишният Лорен Пети загива на място.

В хода на разследването бяха събрани доказателства, че обвиняемият е управлявал поршето след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила. Установено е, че скоростта на автомобила е била 195 км/ч при ограничение 80 км/ч, както и че приближавайки лекия автомобил, в който са били французите, Димитър Любенов не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. Затова и на 30 септември Софийската градска прокуратура преквалифицира обвинението срещу 39-годишния мъж от причиняване на смърт по непредпазливост в умишлено. Според обвинението случаят е особено тежък, а предвиденото в закона наказание е от 15 до 20 години "лишаване от свобода" или доживотен затвор.

Пред разследващите обаче самият Любенов разказал, че преди инцидента е бил спрян от полицейски патрул - Любка Гечева и Георги Марински. Срещу 200 лв. те го ескортират до началото на Околовръстното. В края на декември м.г. срещу двамата бяха повдигнати обвинения за взет подкуп, за неизпълнение на служебни задължения и за това, че не са оказали помощ на пострадалите при катастрофата.

Сега от МВР съобщиха, че дисциплинарната проверка срещу служителите на Шесто РПУ е приключила.

За установени тежки нарушения на служебната дисциплина на двама държавни служители от СДВР е наложено дисциплинарно наказание уволнение. Служебното правоотношение на двамата полицаи - командир на отделение и старши полицай в група "Охрана на обществения ред" на сектор "Охранителна полиция" към Шесто РУ, е прекратено, допълват от вътрешното ведомство.