До 20 години затвор може да получи 18-годишният Никола Райчев от Пазарджик, който в петък вечерта уби с нож 21-годишния Ангел Здравков. Бившият възпитаник на Професионалната гимназия по механоелектротехника, който напуснал училището година преди да завърши, е с повдигнато обвинение за умишлено убийство, съобщиха на брифинг в Областната дирекция на МВР, в който участваха окръжният прокурор Албена Кузманова, наблюдаващия прокурор по делото Георги Кацаров, директорът на ОДМВР-Пазарджик Даниел Луков и заместник- директорът Георги Гайков.

Жестокото престъпление бе извършено в петък малко преди 19 часа на ул. "Панайот Волов". Тогава 18-годишният Никола видял 21-годишния Ангел в компанията на бившата си приятелка. Двамата младежи се познавали, но не се движели в един и същ приятелски кръг. Изоставеният Никола извадил нож и нападнал опонента си, който се опитал да избяга, но бил настигнат.

Ангел е намушкан два пъти - веднъж отзад в бедрото и втори път отпред в слабините, уточни прокурор Кацаров. Младежът умира в линейката на път за областната болница. Разследващите уточниха, че е имало свидетел на убийството. Първоначалните данни са, че мотивът за престъплението е ревност, но се работи и по други версии. 

Никола успява да избяга и се укрива. В събота около 23.30 часа обаче той е открит и задържан в района на Централната жп гара в София. Наблюдаващият прокурор изясни, че Райчев не се е предал, а е задържан и в момента е в ареста в София. Отказал е да дава обяснения по случая, каквото правото има.

Няма данни обвиняемият да е криминално проявен, но през 2021 г. по отношение на него има внесена жалба от жена, която е твърдяла, че е била отвлечена. В хода на разследването не са установени доказателства за отвличане, обясни окръжният прокурор Албена Кузманова. В делото е имало и данни за лека телесна повреда. Впоследствие обаче пострадалата не е завела граждански иск, уточни Кузманова.

Участниците в брифинга отказаха да отговорят на въпрос дали обвиняемият е съдействал за откриване на оръжието.

По информация от директора на полицията 18-годишният Никола е прекъснал образованието си година преди да го завърши. Той е бил възпитаник на Професионалната гимназия по механоелектротехника в Пазарджик. 

Тази вечер в небето над Пазарджик ще полетят бели балони в памет на 21-годишния Ангел. За поредна вечер негови близки организират бдение в негова памет от 19 часа в квартал "Запад" на мястото, където е извършено престъплението.

Снимка: Facebook

Те отново ще поискат справедлива присъда за 18-годишния Никола Райчев.  

"Синът ни се запозна с някакво момиче, ходили са само от седмица. Сдърпали са се с Никола, а той го е наръгал. Казват, че последните четири дена ги е следял. Ангел си е седял, пушил си е, а онзи дошъл и го наръгал. В колата си имал ножове, много народ е тормозил", каза пред Нова телевизия бащата Недялко Здравков.