Чужд гражданин е бил убит във варненски хотел, а част от вещите му са били откраднати, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морския град.

На 8 август по обяд бил получен сигнал за открит починал гост в стая на хотел във Варна, чужд гражданин. При извършения първоначален оглед не били открити следи от насилие, но експертите забелязали, че от стаята на жертвата видимо липсвали вещи.

След извършената аутопсия обаче била разкрита причината за смъртта - остро настъпила интоксикация (свръхдоза упойващи вещества).

В резултат на стартиралите незабавни оперативни действия, само в рамките на денонощие, криминалистите на варненската полиция влезли в дирите на извършителите на престъплението. Извършени са арести на 22-годишна жена и на двама мъже - на 43 и 34 г. И тримата са от Русе.

При задържането им, в тях са намерени и наркотични вещества. В рамките на процесуално-следствените действия са открити вещите на жертвата.

По случая е образувано досъдебното производство за извършен грабеж, придружен с убийство, като жертвата е била поставена в безпомощно състояние и деянието е извършено от трима души, сговорили се предварително да вършат грабежи.

Разследването продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Варна. Проверява се съпричастността на тримата и към други подобни престъпления на територията на страната.

Предстои привличането на задържаните като обвиняеми и за други престъпления.

Убитият чужденец е 35-годишен австриец, който следвал в Медицинския университет във Варна. Смъртта му е била причинена от предозиране с различни видове наркотични вещества в комбинация с рискови лекарства, които в България се изписват със зелена рецепта, съобщи "24 часа".

От вещите на починалия липсвали документите му, лаптоп, телефон и часовник. Преносимият компютър и часовникът на австрийския гражданин са открити в заложна къща във Варна, където са оставени от задържаните мъже.

Пет дни преди грабежа, придружен с убийство, русенците са били установени да държат наркотични вещества и електронна везна. Тогава гастрольорите обитавали стая в друг варненски хотел.