Това съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред "Фокус". По думите му полицията разполага с достатъчно доказателства и оперативна информация, която потвърждава съпричастността на бившия национален състезател и президент на Федерацията по сумо към убийството на шуменския бизнесмен
Румен Рачев бе застрелян показно на 3 юли 2009 година по обяд, докато влизал в джипа си, спрян пред шуменската болница.

След задържането Петър Стоянов - Сумиста е бил отведен в МВР болница, за да бъде освидетелствано здравословното му състояние.

Освен Сумиста, заподозрян за убийството на Рачев е и Янко Попов - Туци и Васил Костов - Кеца.

След ареста на Петър Стоянов - Сумиста, петимата задържани при специализираната полицейска операция „Килърите”, проведена след убийството на Юри Галев, отново са в ареста.
  
На 23 юли Петър Стоянов - Сумиста бе арестуван при операция "Килърите" по обвинение за организиране на убийството на бившия общински съветник и президент на футболен клуб "Рилски спортист" Юри Галев.  Тогава бяха задържани 20 души, но петима от тях останаха в ареста. На другия ден министърът на вътрешните работи съобщи, че Янко Попов-Туци е поръчителят на убийството на Юри Галев и Петър Стоянов-Вожда и Васил Костов-Васко Кеца са другите от организаторите за финализирането и стрелбата по Юри Галев.
На 26 юли след близо тричасово заседание Софийският окръжен съд остави в ареста отново  петима задържани. Адвокатите на Стоянов поискаха по-лека мярка заради сериозни проблеми със сърцето му. Според тях той не трябвало дори да присъства на заседанието, а незабавно да бъде откаран в болница.
В началото на август доказателствата пред съда не издържаха и Сумиста излезе на свобода, заедно с останалите задържани. Единствено в ареста останаха набеденият за оръжеен снабдител на групата - Методи Иванов.

В края на същия месец обаче срещу двама от "килърите" -  Туци и Кеца, беше повдигнато ново обвинение и отново арестувани - за убийството на Румен Рачев.

В началото на септември Цветанов заяви, че полицията работи по 5 убийства по "Килърите", които са с абсолютно същия почерк, с абсолютно идентичен профил на престъплението.

Най-титулуваният български сумист Петър Стоянов - познат още като Вожда е роден на 26.01.1976 г. 16 пъти е №1 в България, деветкратен европейски шампион и трикратен световен вицепървенец, световен шампион на професионалната лига “Big Boy”, носител на Световната купа от Полша`2009, на Интерконтиненталната купа, Купата на Титаните, множество титли и златни медали от международни турнири.
От години е капитан, мениджър и треньор на националния отбор на България. Вожда и Калоян Махлянов - Котоошу си поделиха първото място в годишната ранглиста на Българската федерация сумо за 2008 година. На 5 ноември 2009 г. е избран единодушно от членовете на Общото събрание за президент на Българската федерация по сумо.