Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура се води разследване за кражба на лек автомобил "Тойота", модел "Рав4", собственост на О. Ш., извършена на 20 май. Колата е била обявена за издирване.

На 22 май вечерта откраднатата "Тойота" е била засечена в кв. "Княжево". "Непосредствено след нея се е придвижвал лек автомобил "БМВ". Водачите и на двете превозни средства не спрели при подаден сигнал от служители на МВР, поради което полицейски автомобили с включен звуков и светлинен сигнал потеглили след тях, насочвайки се към центъра на града. В операцията се включили специализирани полицейски отряди, автомобили на жандармерията и други служебни автомобили на МВР. В района на кв. "Факултета" двата автомобила били обградени и движението им било преустановено принудително", съобщиха от прокуратурата.

Изяснена е самоличността на водача на автомобила "Тойота", - Мирослав Георгиев, и на намиращия се до него пътник - Велизар Дангъров. Шофьорът на "БМВ"-то, е идентифициран като Иван Таков. И тримата са задържани, а по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление "опит за вещно укривателство" - чл. 215, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 НК, под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура.

На 23 май Иван Таков, Мирослав Георгиев и Велизар Дангъров са привлечени като обвиняеми за извършено престъпление по горепосочения законов текст, при условията на съучастие. При това престъпление, според прокуратурата, Таков е действал като помагач, а Георгиев и Дангъров - като извършители.

Тримата са обвинени за това, че на 22 май в кв. "Княжево", за да си набавят имотна облага, са направили опит умишлено да укрият чуждата "Тойота", за която предполагали, че е придобита от другиго чрез престъпление (същата била предмет на престъпление по чл.346, ал.1 от НК*). Деянието е останало недовършено поради независещи от тримата причини - те са задържани от полицията.

Прокуратурата ще поиска постоянното им задържане с мотива "висока обществена опасност на деянието и дееца". Засега Таков, Георгиев и Дангъров са задържани за 72 часа.

*Чл.346, ал.1 от НК*: Който противозаконно отнеме чуждо моторно превозно средство от владението на другиго без негово съгласие с намерение да го ползува, се наказва с лишаване от свобода от една до осем години.