Сръбският разследващ журналист Стефан Цветкович заяви, че неизвестни лица са стреляли снощи по автомобила, който той карал, съобщи белградската агенция Бета.

Цветкович заявил, че снощи към 21 часа в близост до Бела Църква, докато шофирал, от автомобила, който се движел зад него, бил открит огън "от автоматично оръжие". Той добавил, че приятелят му, който седял до него, бил въоръжен и отговорил на стрелбата, след което другият автомобил спрял.

Цветкович заявил, че нито той, нито приятелят му са ранени, но по автомобила има няколко дупки от куршуми.

Журналистът заявил, че е много уплашен и ще се скрие в Румъния. Той посочил, че в понеделник вечерта го е нападнало лице от Бела Църква, известно с криминалното си минало. Цветкович уточнил името на това лице и го обвинил в опит за неговото ликвидиране.

За мен е много по-важно кои са поръчителите, заявил Цветкович. Той бе нападнат и миналата седмица в кафене в Бела Църква, когато към него се приближило неизвестно лице и с метален предмет го ударило по главата. След това Цветкович се опитал да избяга от мястото на произшествието, но нападателят се опитал да го прегази с автомобил. Заподозреният за нападението бе арестуван във вторник. Той и преди е заплашвал журналиста от Бела Църква.

Стефан Цветкович няколко пъти е съобщавал, че е получавал заплахи. През 2013 г. той заяви, че е бил пресрещнат от непознати мъже, които размахвали оръжие и заплашили, че със сина му ще се случи нещо лошо, ако той не замълчи. По това време журналистът е разследвал случай с незаконна покупка на лекарства.

Заплахите се повторили през 2015 г., когато Цветкович писал за злоупотреби във Фонда за капитални инвестиции във Войводина.

През 2017 г. влязъл в конфликт с местните лидери на управляващата Сръбската прогресивна партия, които тогава го осъдили за публикуване на лъжливи сведения. По-късно друг съд отменил присъдата.

Цветкович бе споменаван на 19 май тази година, когато разказа на медиите, че е бил задържан 6 часа на границата с Косово, където пътувал, за да работи по разследване на убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович.

По-рано, през февруари тази година, Цветкович свика пресконференция в Белград на тема "Колко струва убийството в Северно Косово", на която показа снимки на хора, които според неговите твърдения са замесени в убийството на Оливер Иванович и са получили за него 40 000 евро.