9 души от организирана престъпна група за трафик на мигранти през границата с България е била разбита при спецоперация на сръбската полиция, съобщи местният в. "Телеграф". 

Установено е, че срещу такса от 300 до 1000 евро на бежанец, каналджиите са помагали на мигрантите да преминават нелегално държавната граница с България, а след това да прекосят и Сърбия на път към страни от Европейския съюз.

Специализираната операция е осъществена от служители на Министерството на вътрешните работи, работещи в звеното по проблемите на нелегалната миграция, в сътрудничество с униформени от управлението в град Враня в Южна Сърбия и прокуратурата.

Арестите са извършени във Враня, Прешево и Сурдулица. Задържаните деветима каналджии са на възраст между 21 и 57 години. 

По случая се издирва и 34-годишен мъж, който е криминално проявен.

Каналджиите са превозвали мигрантите от българската граница до Прешево, а след това до Белград, Суботица и Сомбор. Само от август до октомври т.г. по този начин са прехвърлени 90 бежанци. Получените пари са разделяни от участниците в престъпната група.

По време на обиски на апартаменти и други помещения, използвани от арестуваните трафиканти, са иззети 5 превозни средства, 13 мобилни телефона, няколко SIM карти, както и 23 010 евро, 82 300 динара, 30 куни и 220 денара.

Деветимата каналджии са задържани за срок до 48 часа. Действията по случая продължават под надзора на прокуратурата.