Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста Борис Аврамов, Данаил Петков и Пламен Дренков. Те бяха задържани на 3 юли и обвинени за организираната престъпна група за рекет и лихварство.

Служителите на ГДБОП са проверили няколко адреса по време на акцията

Снимка: МВР

По-рано днес на брифинг стана ясно, че престъпната група не е свързана с убийството на данъчния служител Иво Стаменов, но имало данни, че е търсела някого, който да нанесе телесна повреда или да подпали колата на Стаменов.

Също така МВР разпространи кадри от арестите на членовете на престъпната група за изнудване, лихварска дейност и изпълнение на поръчки, разбита на 3 юли.

Според адвокатите на обвиняемите името на данъчния служител не се споменава никъде в материалите, които в момента има по делото.

Наблюдаващият прокурор по делото срещу групата, Камен Господинов, обясни, че Борис Аврамов, брат на депутата Димитър Аврамов, е ръководител на групата. Той обаче отбеляза, че разследването не се интересува от роднините на обвинените лица.

По време на заседанието се разбра, че в обвинението на Аврамов той е посочен като ръководител на престъпната група, а в обвиненията на другите двама за такъв е посочен Петър Петров, който в момента се намира в бургаския затвор, но се води като част от престъпната група.

Съдът заяви, че споделя заключенията на защитата, че обвиненията страдат от недостатъци и не са прецизирани. Все пак обаче отбеляза, че има достатъчно основания за обосновано предположение, че лицата са извършили престъпленията, за които са задържани. Също така според съда има опасност те да се укрият или да извършат ново престъпление.

Адвокат Константин Симеонов, който защитава Борис Аврамов, отбеляза пред медиите, че съдията си е бил написал определението преди да чуе пледоариите.

Той допълни, че Аврамов е бил задържан за 24 часа в СДВР във връзка с убийството на Стаменов в началото на годината, но обвинение не му е било повдигнато.

Константин Симеонов каза още, че Аврамов е обвинен за рекет на Румен Трифонов, но всъщност Трифонов дължал 20 000 лева за извършване на търговска услуга, за която имало и фактура.

Определението на съда може да се обжалва в тридневен срок.