Акции срещу търговията с гласове провежда МВР в цялата страна по предвапрително утвърден график от края на август насам. Към момента има образувани 19 досъдебни и бързи производства, свързани с нарушения на изборните права. Получени са 99 сигнала като 75 от тях са свързани с нарушаване на изборните права на гражданите, а другите са за административни нарушения, отчете главният секретар на МВР Петър Тодоров.

"Всички тези операции, които ще продължат да се извършват на територията на страната, имат за цел недопускане на купуването на гласове, осъществяване на корпоративен вот - в тази посока ще се насочат усилията на МВР до последния момент, включително и в изборния ден.", увери главният секретар на МВР.

С цел недопускане изкривяване на вота днес се провеждат операции в районите на Стара Загора и Добрич, съвместно с НАП, БАБХ и други контролни органи. Извършват се повсеместни проверки с други органи на заложни къщи, магазини, заведения, места, които са свързани с криминален контингент.

В рамките на акцията в Стара Загора към момента са образувани 8 досъдебни производства и са задържани 12 лица - за наркотици, управление след употреба на наркотици, кражби, както и 3-ма обявени за издирване.

В Добрич са образувани 9 досъдебни производства, 13 са арестувани за различни престъпления.

Тодоров каза още, че операциите ще продължат до последния момент и имат за цел недопускане купуването на гласове и осъществяване на корпоративен вот.

Директорът на Областната дирекция на МВР във Варна старши комисар Атанас Михов допълни, че на територията на областта до момента са образувани пет досъдебни производства. От началото на предизборната кампания са получени 13 сигнала за купуване на гласове, които се отработват своевременно, обобщи той.