Продължават спецакциите срещу битовата престъпност и купуването на гласове в страната. Шестима души са задържани в Сливен. Работи се по още 6 сигнала. В Нова Загора също има задържани лица. Проверяват се адреси още в Бургас, Варна, Сандански и Видин

"Намерени са списъци с имена и посочени суми срещу всяко име, както и петцифрена сума пари, при полицейска акция на частен адрес в Сливен",  съобщи тази сутрин в ромския квартал "Надежда" комисар Димитър Кикьов, началник на отдел "Охранителна полиция" към Областната дирекция (ОД) на МВР в Сливен.

На територията на цялата област от полунощ се извършва специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност и превантивни действия срещу търговията с гласове.

Задържани са шестима души, сред тях има извършители на кражби, обявен за издирване от друга областна дирекция за множество престъпления, както и водач на моторно превозно средство, отказал да изпълни полицейско разпореждане. Четири контролно-пропускателни пункта са изградени на територията на областта.

Направен е анализ на всички рискови секции. Извършват се проверки по Закона за гражданската регистрация, защото в няколко села има над 40-50 регистрирани в кратък срок, каза още комисар Кикьов.

Специализираната полицейска операция ще продължи до края на изборния ден. Към момента в ОДМВР - Сливен има образувани пет досъдебни производства за купуване на гласове и шест сигнала, по които работата продължава.

Специализирана полицейска акция срещу битовата престъпност и купуването на гласове се провежда още в областите Бургас и Варна.

Четирима от общо 37 души са задържани за купуване на гласове във Варненско, образувани са три досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите. В специализираната полицейска акцията, която стартира рано тази сутрин в областта, са проверени 720 души, открити са трима, обявени за общодържавно издирване, съобщават от Областната дирекция на МВР във Варна.

Двама от задържаните са установени във Варна по сигнал за търговия с гласове, другите - в село Садово и Повеляново. В домовете на задържаните са открити списъци с имена, образци на бюлетини и пари, предаде "24 часа".

Рано сутринта полиция и жандармерия блокира и варненското село Каменар. В операцията бе включено и полицейско куче..

Няколко адреса се проверяват и в созополското село Крушевец. От една от къщите полицията задържа мъж. Има данни, че е замесен в купуване на гласове за вота в неделя.

Специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност и купуването на гласовесе провежда и в района на Сандански. Правят се проверки на криминалнопроявени лица, претърсват се адреси и се проверяват автомобили.

Вчера се проведе подобна операция в Якоруда, където беше задържана жена. В дома й бяха намерени списъци с имена, както и 9000 лева. Днес се очаква да има арести и в Сандански.

Служители на МВР провеждат специализирана полицейска операция и на територията на видинското село Арчар. Полицейски постове извършват проверки на пътя. От сутринта участват пет екипа на жандармерията, служители от Районното управление (РУ) във Видин и ОДМВР - Видин - охранителна, пътна, криминална и икономическа полиция. 

При вчерашната акция в област Плевен са регистрирани 13 престъпления, свързани с наркотици, стоки с незаплатен акциз, незаконно придобита дървесина, нарушения на Закона за движение по пътищата, а задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа са девет души. Това показват обобщените данни на Областната дирекция на МВР. В хода на акцията са проверени 373 души и 317 моторни превозни средства. Извършени са проверки на 13 пункта за черни и цветни метали, 9 заложни къщи, 14 автоморги, автосервизи и депа, на 27 питейни и увеселителни заведения и на 52 търговски обекта. Образувани са пет досъдебни и шест бързи производства.