Иван Тодоров, собственик на ИТ компанията "ТАД Груп", в чиито компютри прокуратурата откри източените данни от Агенцията за приходите, се прибра в България и е задържан на летището. Той е пристигнал тази сутрин с полет от Истанбул.

Първоначално се очакваше той да кацне в понеделник вечерта. Вчера обаче той така и не се появи в залата за пристигащи.

Ето какво съобщават от Спецпрокуратурата:

Обвиненият за подбуждане на кибер тероризъм собственик на "Тад груп" Иван Тодоров пристигна на летище "София" (Терминал 2) в 09.05 часа с редовен полет ТК 1027 на "Търкиш еърлайнс" от Истанбул. На основание на издадената му Европейска заповед за арест той е задържан от служители на "Гранична полиция".

Предстои Тодоров да бъде конвоиран до Следствения отдел на Специализираната прокуратура на бул. "Г. М. Димитров", където ще му бъде предявено повдигнатото обвинение, както и постановление за задържане до 72 часа.

Преди дни срещу Иван Тодоров беше повдигнато задочно обвинение в подбудителство към тероризъм при кибератака. Беше издадена европейска заповед за арест и собственикът на "Тад Груп" беше пуснат за търсене в Шенгенското пространство. В същото време той обяви, че се намира на планирано бизнес пътуване в Канада и гарантира, че ще се върне.

"Нека да дойде и ще преценяваме как ще се действа. Колегите са готови с обвинение, ще му бъде предявено такова. За мярката за неоткроление ще се прецени на момента", заяви в понеделник ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров.