Трима дежурни служители на смяна на Граничния контролно-пропускателен пункт "Стрезимировци" са отстранени временно от работа, съобщиха от МВР. Именно през "Стрезимировци" задържаните по-късно Петър Александров и Александър Кинов избягаха в Сърбия час след убийството на бизнесмена Кирил Русев. 

Отстраняването на тримата служители става със заповед на директора на Главна дирекция "Гранична полиция" гл. комисар Антон Златанов. Образувани са дисциплинарни производства за извършено на 4 януари нарушение на правилата за граничен контрол.

Преди дни от полицията и прокуратурата обявиха, че разплитането на случая с убийството на Русев тръгнало именно от преминаването на двамата задържани през пункта "Стрезимировци".

На 4 януари Петър Александров, обвиняем за убийството на Кирил Русев, преминава в Сърбия през въпросния пункт. Пътникът, който е с него, показва на граничните власти личен документ на Русев. След малко повече от час колата се връща през пункта, като този път пътникът вътре е другият обвиняем за престъплението Александър Кинов.

Двамата задържани искали да инсценират, че Кирил Русев е напуснал територията на страната. Телефонът на убития мъж пък бе открит в Сърбия, пренесен там от задържаните, допълниха от Главна дирекция "Национална полиция".

Вчера съдът остави за постоянно в ареста двамата обвиняеми, като определението подлежи на обжалване пред горната инстанция. 

Междувременно стана ясно, че Русев е бил застрелян с едно от оръжията, иззети от къщата на Петър Александров, син на покойния бивш финансов министър Стоян Александров, съобщи БНТ

На две от иззетите огнестрелни оръжия ще бъде направена допълнителна експертиза, за да се уточни с точност кое е използвано за убийството.

Трябва да се изготвят и още две експертизи, включително и ДНК, за да се потвърдят данните от събраните до момента доказателства, според които най-вероятно физическият убиец на Русев е погребалният агент Александър Кинов

Освен двете огнестрелни рани, които се оказали фатални за живота на бизнесмена, по тялото му има наранявания в областта на главата и по китките.

Резултатите от аутопсията допускат извода, че Русев първо е бил завързан, а след това застрелян.

За заема, който покойният Стоян Александров е отпуснал на Кирил Русев, има дълга съдебна сага. Още през 2010 г. ипотекираният срещу парите имот на Русев е бил обявен за публична продан, но на търга се явил само Стоян Александров и го изкупил на значително по-ниска от пазарната цена. През съда тези действия са обезсилени и на свой ред Русев завел граждански иск срещу Александров.