Погребалният агент Александър Кинов е предполагаемият физически извършител на убийството на Кирил Русев. То е извършено в къща в квартал "Надежда". Срещу другия задържан - Петър Александров пък има жалби за лихварска дейност, каза в интервю за NOVA директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов.

Кинов е и човекът, който се е представил с личната карта на Русев на излизане от България, предавайки преди това на колега от погребалния бизнес ковчега с трупа за кремация, съобщи "24 часа". 

Както е известно, сигналът за изчезването на Русев е подаден майка му на 5 януари около 16:00 ч. Тъй като такива сигнали се подават ежедневно, е била много важна професионалната работа на колегата, който е приел сигнала. След като оперативните действия започват веднага, се установява "странно преминаване на държавната граница на потърпевшия с един от заподозрените извършители".

"Задържаните направиха доста пропуски в укриването на важни веществени доказателства. В превозното средство на двамата задържани са открити личните документи на убития мъж", разкри още Николов.

Няма промяна в разглеждания като основен мотив - финансови отношения. Шефът на СДВР потвърди, че става дума за дълг на жертвата от около 400 000 евро към бившия финансов министър Стоян Александров, датирал отпреди 7-8 години.

"В деня на убийството, към 11:30 ч., наш служител от "Икономическа полиция" е провел среща с Александров в кантора на частен съдебен изпълнител. Служителят е извършил проверка във връзка със сигнал, при който дама заявила, че имотът ѝ следва да бъде описан и прехвърлен на г-н Александров, в резултат на неизпълнение на задължение към същия", разказа още Николов и уточни, че оттам започва проследяването на заподозрения министерски син.

Снимка: БНТ

Нови щрихи по случая даде криминалният психолог Росен Йорданов, който пред bTV намекна, че бизнесменът Кирил Русев е ликвидиран за отмъщение:

"Имало е запор на имущество на Стоян Александров заради делото. Това е допълнителен катализатор на процесите, защото, след като си с такива огромни финансови загуби, търсиш компенсации".

Проверка на "24 часа" показва, че застреляният и подготвен за кремация Кирил Русев е запорирал дялове във фирми на покойния Стоян Александров за 760 хил. лв. - сума, за която е водил изпълнително дело срещу него. След смъртта на бившия финансов министър битката му продължава със сина му, който наследява освен милиони в имоти и бизнес, и дългогодишни спорове с длъжници.

"От подготовката, която личи от вземането на фалшиво име, което да камуфлира трупа, гласен за кремация, непремерените действия при изтезанията, изнасянето на личната карта и телефона извън границите на България подсказват, че подготовката е била по-скоро за летален изход. Със сигурност изглежда като организирано престъпление", коментира още криминалният психолог. 

Йорданов подчерта, че "след изгарянето на трупа, шансовете на полицията да разкрие убийството щяха да са нищожни".