Фирми под контрола на Арабаджиеви издавали фактури и за дружества, които санират сгради по договори за обществени поръчки. Направление в разследването е и че фирмите са се занимавали със саниране. Това каза на брифинг зам.-ръководителят на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов за вчерашните акции в хотели в Пловдив и София на фамилия Арабаджиеви.

"В изключително ранен етап на разследването сме. Повдигнато е обвинение за вторично престъпление", посочи той и уточни, че в работното обвинение е вписана сумата от 600 хил. лева.

"Появяват се липсващи търговци, контролирани от организираната престъпна група", посочи Кирил Пейчинов.

"Фирмите, занимаващи се със саниране, са десетки", коментира той.

"Данъчните вериги са няколко, направлението на измамата не е само едно. На този етап сме стигнали до две", заяви прокурорът. Той каза още, че на този етап не са претърсвани обекти по Слънчев бряг.

Припомняме, че към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестото е с обвинение за пране на пари. Това каза ръководителят на Специализираната прокуратура прокурор Иван Гешев за вчерашната акция в хотел "Маринела" в София и хотел "Марица" в Пловдив.

Вълчо Арабаджиев е обвинен в "пране на пари". Той е задържан за 72 часа. Баща му Ветко Арабаджиев и майка му Маринела са обявени за общодържавно издирване, по европейската заповед за Шенгенската система и Интерпол. Има данни, че те са в момента във Франция.