Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестото е с обвинение за пране на пари. Това каза на брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура прокурор Иван Гешев за вчерашната акция в хотел "Маринела" в София и хотел "Марица" в Пловдив. Вълчо Арабаджиев е обвинен в "пране на пари", заяви зам.-главният прокурор Гешев. Той е задържан за 72 часа.  Баща му Ветко Арабаджиев и майка му Маринела са обявени за общодържавно издирване, по европейската заповед за Шенгенската система и Интерпол. Има данни, че те са в момента във Франция. Има данни за 3 лица от семейството на собственика на хотел "Маринела", които са извършили престъпления, поясни Гешев.

Над 10 милиона лева са открити в кутии за обувки,сейфове куфари, кутии, касетки в банки, както и в офиси и домове на семейство Арабаджиеви. "Такова нещо не помня в кариерата си на прокурор. Пари в брой изкачаха отвсякъде - сейфове, кутии за обувки, шкафове", каза Гешев. Парите са иззети.

Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини. Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума", обясни той и уточни, че парите са намерени в домове, хотели, офиси и банки.

Освен това при претърсванията е открит луксозен автопарк. Става въпрос за коли с марки като "Бентли" и "Ролс Ройс".

"Последното претърсване приключи рано сутринта и беше иззет луксозен автопарк. Ще се провежда разследване в посока как са придобити тези коли. Оценката им грубо върви около 5-10 млн. лева", заяви зам.- главният прокурор.

"Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели - си плащай данъците", каза още Гешев.

Прокурор Гешев категорично отрече информациите излезли от пресслужбата на "Виктория груп", че оказвано съдействие на службите.

"Всичко друго, но не и съдействие. По-скоро бездействие и оказване на съпротива. От рода на не знам къде е ключа за тази стая, не знам кой я ползва и т.н", каза прокурорът.

Той уточни, че оперативна информация се събира по случая от януари месец, като по този начин отрече да има сигнал, с дейности с европредседателството. Решението за провеждането на самата акция, пък е взето 5-6 дни по-рано, заради което според Гешев няма как да се твърди, че Арабаджиеви са били предупредени и заради това са във Франция, а по-скоро са там просто на почивка.

"На част от петте лица с обвинения за участие в организирана престъпна група са им повдигнати обвинения и за вторични престъпления-пране на пари и данъчни престъпления", обясни той.

На този етап с прокуратурата не са се свързали техни адвокати. Вчера за 24 часа са задържани 6 души, други четирима са разпитани, поясни Гешев и уточни многократно, че това са работни обвинения.

Прокурор Пейчинов допълни, че има и данъчни престъпления и даде насока, че те се въртят около фирма "Виктория".

 Започват да декларират от типа липсващ търговец. Избягват данъци в особено големи размери. Фирмите са множество. Реални търговски дружества участват по обществени поръчки за саниране. С това са се занимавали десетки фирми. На този етап сме стигнали до четири от тях, каза Пейчинов.

В момента решаваме кога ще им бъде поискано постоянно задържане, каза Гешев.

 Вчера 10 лица бяха задържани след акция на Специализираната прокуратура в офиси на фирми в хотел "Маринела" в София и хотел "Марица" в Пловдив. Акцията на Специализираната прокуратура продължи до 6 часа тази сутрин, като процесуално-следствените действия са се провели и по други адреси. Протекли са множество претърсвания и изземвания на територията на различни адреси и МПС-та в и София, и в Пловдив.

Част от задържаните са поставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с лицето собственик на хотела и официалните негови фирми. Предмет на разследване е и това, че собственикът на хотел "Маринела" с определен кръг хора вероятно са извършвали данъчни престъпления, пране на пари и участие в организирана престъпна група с други фирми. Друга част от разследването е в посока фирми, извършващи туристическа дейност, но дейността на самия хотел не е обект на разследване към този момент.