Сирийски бежанец бе убит в Регистрационно-приемателния център в Харманли след конфликт с негов сънародник, съобщиха на съвместен брифинг прокурорът в Окръжна прокуратура в Хасково Делчо Лавчев и директорът на Областната дирекция на МВР Чавдар Георгиев.

Сигнал за престъплението и жертвата - А.А. (21 г.), със статут на хуманитарна закрила, е получен на спешния телефон в дежурната част на Районното управление в Харманли около 20 ч. на 24 юли, уточни Лавчев. По неговите думи първоначално става дума за словесно спречкване по повод затворена група за комуникация в мобилно приложение между обитаващи центъра, във връзка с административните процедури по признаване на бежански статут. Правилата на групата обаче били нарушени с обява за продажба на вещи.

Конфликтът прераства във физически и жертвата е ударена с пръчка. Мъжът пада на земята, а опонентът - 34-годишен сириец, наръгва с нож в лявата плешка сънародника си. 21-годишният мъж умира на място, уточни Лавчев. По-късно в помещение в лагера е открит и ножът.

Незабавно бе сформирана оперативна група, която установи свидетели, а по-късно в Харманли бе намерен и задържан самият предполагаем извършител, посочи директорът на хасковската полиция Чавдар Георгиев. Причинилият смъртта е в процедура по признаване на статут.

Предприети са редица действия - разпознаване, разпити, съдебномедицинска и ДНК-експертизи. Р.М. е заържан за срок от 72 часа, като от съда ще се иска мярка за неотклонение "задържане под стража", допълни Лавчев. Самият задържан е заявил след ареста си, че става дума за самоотбрана, отбеляза Лавчев в отговор на журналистически въпрос.