Служители на ГДБОП са проникнали в компютъра на Кристиян Бойков с "хитрост и лукавост", а в "Тад груп" са станали "жертва на охранителната система". Колегите установиха паролите чрез камерите за наблюдение. Това заяви пред bTV директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, след като вчера от прокуратурата изнесоха части от доказателствения материал по разследването за кибератаката срещу НАП.

По думите на Спиридонов, хакването на системата на Националната агенция по приходите, при което изтекоха личните данни на над 5 млн. българи, е било задание отвън, не е било вътрешно задание на собственика и служителите на фирмата, които са обвинени в кибертероризъм.

„Мотивът на „ТАД груп“ ще стане ясен в съда. Имайте търпение. Кристиян Бойков не може сам да извърши тази хакерска атака. Такива неща се правят със силна и ясна подкрепа. Това ще стане ясно и в съда, разпитите на колегите на младежа потвърждават това“, каза шефът на ГДБОП. 

Той бе категоричен, че разследващите имат информация кой е поръчителят, но отказа да даде подробности, за да избегне влизане в следващата интрига, която още 2-3 седмици да занимава обществеността.

"Бързо забравяме неща, които са се случили няколко дни. Тези обвиняеми обикаляха студията и обясняваха, че нямат нищо общо с тази атака. Това, което беше изнесено от прокуратурата, е резултат от дългогодишната работа и неспане на служителите от ГДБОП - нека да види обществеността какви хора ходят по телевизионните студиа", каза Спиридонов по повод обвиненията.  

На въпрос как тези хора от вълшебници са се превърнали в кибертерористи, шефът на ГДБОП отговори, че всичко е въпрос на квалификации.

Спиридонов съобщи, че това, което е показано вчера от прокуратурата, е една много малка част от това, което е било в компютъра на Кристиян Бойков. Камери показват как той превежда думи от български на руски език, за да ги изпрати на няколко медии, разкри главният комисар.

„Вижте как може да станеш жертва на собствената си система за сигурност“, добави той.

По думите на Спиридонов, Той разкри, че Кристиян Бойков е бил обучаван от човек от ГДБОП в училище, но според него явно не е присъствал в тези часове. Спиридонов отрече ГДБОП да са искали услуги от „ТАД груп“. „От дълги години работим въпреки това с неправителствения сектор и с частни фирми. Дори онзи ден дойде фирма при нас и ни информира за система, която може да се пробие“, каза Ивайло Спиридонов и добави: „Така се работи“.

Снимка: Bulphoto

Същевременно адвокатката на собственика на "Тад Груп" Иван Тодоров - Ина Лулчева коментира, че той не приема обвиненията и няма никакво отношение към киберпрестъплението. 

По думите ѝ данните представени от прокуратурата, в които търговският директор на "ТАД груп" Георги Янков разговаря с Кристиян Бойков са с цел насаждане и манипулиране на обществено мнение, защото от репликите не става ясно за изтичане на данни от НАП. Тя каза, че от разговора се вижда единствено, че е възможно Кристиян Бойков да информира Георги Янков за разпространение на дадена информация, но не и самият Янков да подбужда такова разпространение.

Според Лулчева за момента отсъстват солидни доказателства, които прокуратурата трябва да представи. Освен това адвокатът заяви, че незаконна дейност в "ТАД груп" не е извършвана.

"Компанията има за задача да укрепи киберсигурността на фирми, а дейността е извършвана по всички установени правила" - допълни тя.

Лулчева подчерта, че Иван Тодоров е предоставил всички данни, с които е разполагал още в деня на претърсването и изземването.

"Информацията, която се подаде, не беше, че е отказал съдействие, а, че не е съдействал, защото не е предоставил пароли. Това е в противоречие с материалите по делото, с които прокуратурата разполага", отбеляза адвокатът.

Лулчева беше категорична, че паролите са били генерирани така, че са били известни само на човека, който е ползвал даден компютър и всеки опит да се влезе без парола е водел до промяна в информацията, така че да не може да се работи с нея.