Имало е и други сигнали срещу кмета на "Младост" Десислава Иванчева за изнудване, от лицата са искани пари, за да могат да бъдат реализирани техни проекти. Това потвърди в кулоарите на парламента председателят на комисията за борба с корупцията и незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ Пламен Георгиев.

Той отказа да посочи броя им, както и имената на бизнесмените, които са алармирали органите, позовавйки се на следствената тайна. Но уточни, че са дали цялата информация и за другите изнудвани от кметицата. Как ще оцени доказателствата е вече работа на прокуратурата, подчерта председателят на антикорупционния орган.

В момента, в който лицата са задържани, ние просто запазихме местопроизшествието, нямаме други правомощия, от този момент нататък случаят е поет изцяло от прокуратурата, подчерта Георгиев. Той припомни, че сумата, с която е задържана Иванчева, е най-голямата задържана от правораздавателните органи у нас.

Председателят на антикорупционния орган смята, че е необходима промяна в закона с цел разширяване правомощията на комисията, която в момента не може да задържа, да извършва процесуално-следствени действия. Искаме да имаме възможност поне да задържаме, защото в тази акция ние организирахме всичко, експлоатирахме СРС-та, участвахме в цялото разследване по събиране на доказателства и в един момент не можахме да я задържим, обясни той.

Ще бъдат задържани хора с пари, това е първото обещание, което дадох, оттук нататък нещата ще продължат по същия начин, увери началникът на КПКОНПИ. Дали бъдещите акции ще са толкова показни, както при Десислава Иванчева, зависело къде ще бъдат задържани лицата - ако подкупът бъде получен в центъра на София, например, ще бъдат задържани там.

Няма чадър над никого, всеки един случай бих разследвал, така Георгиев отговори на въпрос дали би разследвал случай, при който човек от властта спре проверка за контрабанда, в митниците, например.

Парламентът избра днес зам.-председател и трима членове на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/.

За зам.-председател бе одобрен Антон Славчев, разследващ полицай, впоследствие служител в ДАНС, магистър по право.

Антоанета Цонкова попълни състава. Тя е зам.-председател на бившата комисия по отнемане на незаконно придобито имущество, юрист, адвокат.

В КПКОНПИ влезе също Пламен Йоцов, магистър по изчислителна техника, разузнавач в НСС, служител на МВР, ДАНС.

Силвия Къдрева, магистър по библиотечни и информационни науки, стана третият член на комисията.